Predsjednik Skupštine Dervente: Provjeravamo „ćevap i Gospa“ diplome

Mirko Zemunović, predsjednik Skupštine grada Derventa, nakon smanjenja plata opštinskim funkcionerima na kojima su im zavidjele i kolege u regionu, uz novi zahtjev nove skupštinske većine za smanjenjem previsokih zarada direktora u javnim ustanovama, najavljuje pod lupu stavljanje i, kako kaže, takozvanih „ćevap i Gospa diploma“!

-Kucnuo je čas da pod lupu stavimo i provjerimo glasine da li ima lažnih diploma, prije svih onih iz Travnika i Međugorja, odnosno Širokog Brijega, a koje su ti diplomaci, navodno, stekali dok su tamo pojeli ćevape, ili se pomolili Gospi! Pozivamo, eventualne, vlasnike takvih diploma da sami daju ostavke i odu, nego da se brukaju pred svijetom, jer ćemo i tu drskost i bahatost objelodaniti- oštro najavljuje Zemunović.

Kako smo pisali, nova skupštinska većina (SDS, PDP, DNS) u Derventi je skrenula pažnju šire javnosti smanjenjem plata gradskim čelnicima koje su bile veće i od mjesečnih primanja predsjednika Srbije, gradonačelnika Beograda i njihovih kolega ne samo na Balkanu.

Plate iz opštinske kase su smanjene gradonačelniku, njegovom zamjeniku, i predsjedniku skupštine, a Zemunović je sam sebi, sa 4.100 КМ, za око 1.300 maraka , platu smanjio prelomnim 15. glasom, naspram 14 ruku sada opozicionog SNSD-a.

-Nova skupštinska većina, uz osјetno smanjenje funkciuonerskih plata, izborila se i da đaci osnovci dobiju besplatan a srednjoškolci sufinansiran prevoz, kao i povećana izdvajanja za vantјelesnu oplodnju, za boračko-invalidsku populaciju, za poljoprivredu i selo. Međutim, odlučni smo i da u hodu pročešljamo validnost i težinu diploma prije svih direktora i šefova u javnim ustanovama. Istovremeno, od rukovodilaca u javnim ustanovama i preduzećima zatražićemo da sami sebi smanje plate i približe ih radničkim- najavljuje Zemunović.

Kormilar derventskog parlamenta kaže da se zahtјev odnosi na direktore koji su iznad zakonske granice podigli svoje zarade, a koje su višestruko veće od radničkih.

N. ĐURIĆ