Predsjednik Skupštine Dervente: Bio sam šokiran kada sam došao na platu od 4.100 KM

Mirko Zemunović, novoizabrani predsjednik skupštine grada Derventa, gotovo nestvarni i šokantno u javnosti pozitivni potez skupštinske većine o smanjenu plata ovdašnjim funkcionerima cijeni razumnim i poštenim.

Mjesečne plate funkcionera Dervente su, kaže, opravdano smanjene, jer su, rječnikom naroda rečeno, bile „bezobrazno velike“.

- Kako saznajemo bile su jedne od najvećih u regionu. Zaista sam bio šokiran kada sam došao na platu predsjednika skupštine od čak 4.100 maraka, dok u susjednim kancelarijama neki od službenika tek imaju po 700 KM. Zato sam digao „obe ruke“ za prijedlog PDP-a da se smanje te „bezobrazno velike zarade“, a meni lično za oko 1.000 maraka - obrazlaže, za naš portal, ovaj u BiH nesvakidašnji potez Zemunović, koji je na funkciju čelnog čovjeka derventske skupštine došao iz ovdašnjeg „Komunalca“.

Nova skupštinska većina sa SDS-om, PDP-om i DNS-om, izglasala je poprilično smanjenje plata gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika i predsjednika skupštine grada Derventa sa 3,5 i 3,3 na 2,5 prosječne plate zaposlenih u gradskoj upravi.

- Plate naših funkcionera bile su veće i od plata predsednika Srbije, gradonačelnika Beograda, i njihovih kolega u regionu - čulo se na burnoj skupštinskeoj raspravi, koja se proširila  i na društvene mreže.

Platu gradonačelnika je, navodi naš sagovornik, iznosila 4.655,69 u netu a bruto 7.636,69KM i ona je sada u netu umanjena za oko 1.300 maraka. Umanjena je i plata zamenika gradonačelnika, sa 3.300 na oko 2.200 KM, navodi naš sagovornik.

- I moja smanjena plata predsjednika skupštine od oko 3.080 maraka je i dalje previsoka. I to gornja zakonska i granica pristojnosti. Smatraću tako sve dok ima radnika u gradskoj upravi koji primaju platu od tek nešto više od 500 KM. Razumljivo je da svako želi da ima što veću platu, ali što je previše, zaista, previše je - naglašava Mirko Zemunović, jedan od retkih primjera funkcionera na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni koji je ne samo stavio na dnevni red, već i digao ruku u tijesnoj prevagi za smanjenje svoje plate.

GLAS PREVAGNUO ZA SMANJENJE

Odluka  o smanjenju plata funkcionerima u Derventi donešena je sa samo jednim, petnaestim (15), glasom više SDS-ove, PDP-ove i DNS-ove većine, naspram 14 glasova koalicije sada opozicionog SNSD-a.

- Plate opštinskih funkcionera su u zakonskim okvirima i nepravedno je da im to pravo bude uskraćeno sada kada je Derventa stekla i status grada - bezusjpešno su kontraargumentima uzvraćali predstavnici SNSD-a.

- Tužan i razočaran sam odlukom „na mišiće“ nove skupštinske većine. Bio sam prinuđen da izađem sa sjednice kada mi je većina smanjivala platu, jer nisam mogao da istrpim tu vrstu tuge i stida -  kratko je prokomentarisao gradonačelnik Dervente, Milorad Simić (SNSD).

POD LUPOM I PLATE DIREKTORA

Predsjednik  Skupštine grada Dervenete, Mirko Zemunović, koji nakon napuštanja redova Socijalističke partije sada dejluje u klubu DNS-a, najavljuje da će pod lupu biti stavljene i plate direktora u javnim preduzećima.

- Ne možemo im narediti da sebi smanje plate, ali ćemo svakako na tome insistirati. Pogotovo kod onih direktora koji imaju svega nekoliko zaposlenih sa po 500 KM plate, posluju sa minusom, a u odnosu na njih imaju „bogovske plate“.  Tražićemo da ih svedu u zakonske okvire i barem malo bliže radničkim platama  -najavljuje Zemunović.

N. ĐURIĆ

Tagovi: