Direktor „Šuma“ poslao kontrolu u Rudo

Direktor „Šuma Srpske“ Blaško Kaurin formirao je Komisiju za provjeru kvaliteta urađenih terenskih radova na prikupljanju taksacionih podataka za izradu šumsko-privredne osnove za područje kojim gazduje šumsko gazdinstvo „Rudo“.

Iz ovog javnog preduzeća potvrđeno je za CAPITAL da je zadatak komisije da utvrdi sve činjenice u vezi sa navodima o nepravilnostima prilikom izvođenja terenskih radova i da izvrši analizu kvaliteta izvršenih radova.

- Komisija ima zadatak da u što kraćem roku izvrši provjeru urađenih terenskih radova. Po završetku rada, Komisija je obavezna da dostavi izvještaj o tome da li su uočene nepravilnosti i ako jesu koje su to nepravilnosti uočene - navodi se u odgovoru „Šuma Srpske“ na naša pitanja.

Nakon što bude dostavljen izvještaj komisije, kaže se dalje, ukoliko budu utvrđene nepravilnosti razmatraće se eventualna odgovornost svih zaduženih i odgovornih lica u vezi sa prikupljanjem terenskih podataka za Šumsko-privredno područje „Ruđansko“.

Podsjećamo, na nepravilnosti u terenskom radu prilikom uzimanja podataka za izradu ŠPO za šumsko-privredno područje „Ruđansko“ ukazao je šumarski inženjer Predrag Milošević, zaposlen u Istraživačko razvojnom i projektnom centru (IRPC) „Šuma RS“ koji je bio zadužen za pisanje ove ŠPO.

CAPITAL je otkrio da je Milošević još početkom avgusta sa nepravilnostima koje je primijetio upoznao koordinatora za izradu ŠPO u šumskom gazdinstvu Rudo, zatim direktora tog šumskog gazdinstva, kao i direktora IRPC-a, a pošto nije bilo nikakve reakcije o svemu je obavijestio resorno ministarstvo.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrđeno je za naš portal da su „Šumama RS“ naložili provjeru svih navoda, te da otklone utvrđene nepravilnosti, preduzmu mjere protiv odgovornih lica i dostave pisani izvještaj ministarstvu.

U odgovoru na naša pitanja, nije navedeno da li je ministarstvu dostavljen izvještaj, ali inženjer Predrag Milošević dostavio je naknadno još jedan izvještaj ministarstvu u kojem je iznio niz zamjerki i na poslove kontrole i nadzora nad izradom ŠPO.

Podsjećamo, CAPITAL je početkom februara ove godine otkrio da šumska gazdinstva „Zelengora-Kalinovik“, „Treskavica-Trnovo“, „Doboj-Doboj“ i „Majevica-Lopare“ nemaju važeće šumsko-privredne osnove, nakon čega je šumarska inspekcija izdala rješenja o zabrani redovne sječe u ova četiri gazdinstva.

capital.ba

Tagovi: