Kolo srpskih sestara: Svetosavskim balom prikupljena značajna donatorska sredstva

Na nedavno održanom humanitarnom Svetosavskom balu prikupljeno je 18.450 maraka, a nakon što se isplate troškova organizaciji, na raspolaganju će ostati iznos od 11.580 maraka, saopšteno je iz Kola srpskih sestara „Carica Milica“, udruženja koje je nakon gotovo 80 godina obnovilo ovu tradicionalnu manifestaciju kulture i dobročinstva u našem gradu.

Motivaciona nagrada od 1.000 maraka biće uručena Dragoradu Raduloviću, studentu druge godine softverskog inžinjeringa na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

– Od ostatka novca, i uz pomoć najavljene donacije iz Austrije u iznosu od 1.000 maraka, KSS „Carica Milica“ će kupiti zvono broj 4 na hramu Uspenja Presvete Bogorodice, koje ima ton H1. Koštaće oko 6.200 evra, a tačan iznos će biti poznat nakon potvrđivanja narudžbe, kaže predsjednica Kola Đurđa Pijetlović.

Pijetlovićka se posebno zahvalila sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, za uplaćenih 49 pozivnica.

– Zahvalnost dugujemo i načelniku opštine Miloradu Simiću i predsjedniku Skupštine opštine Marjanu Kljajiću koji su svojim prisustvom podržali obnovu ove tradicionalne manifestacije, kao i vlasnicima hotela „Biser“ koji su se odrekli svoje zarade i tako podržali naš projekat. Neka im Gospod vrati dobrom kao i svakom našem dobrotvoru za plemenitost, naglašava Pijetlovićka.

U pripremi i ljetopis

Kolo srpskih sestara priprema i ljetopis u kojem će biti rezimiran rad organizacije od obnavljanja devedesetih godina.

– Imamo pisane podatke od sveštenika Dragana Kainovića, kao i dokumentaciju na osnovu koje ćemo zabilježiti u ljetopis šta se radilo tih ratnih godina. Odabrale smo sestru LJiljanu Bašić, koja je na sebe preuzela veliku odgovornost i čast da napiše to važno djelo, otkriva Pijetlovićka, piše Derventa Cafe.