“Bosiljkovanje” još jednom potvrdilo reputaciju

Četverodnevni Inter folk festival „Bosiljkovanje“ završen je sinoćnjim spektakularnim dvočasovnim koncertom u kojem su se ljubiteljima folklora u Derventi prestavila kulturno umjetnička društva iz BiH, Srbije, Hrvatske, Ukrajine i daleke Indije.
 

Stana Nagradić, umjetnički rukovodilac KUDM „Bosiljak“ i organizator festivala, istakla je da ova manifestacija doživljava svoje 22. izdanje.

– Pored završnog i koncerta na otvaranju, te onih u Šamcu i Petrovu, ovogodišnje „Bosiljkovanje“ obogaćeno je prezentacijama nacionalnih jela i igara zemalja učesnica, te predstavljanjem crteža najmlađih „bosiljkovića“. Potrudili smo se da sve naše goste upoznamo sa tradicijom koja je karakteristična za Posavinu, sa akcentom na vjerske običaje, naglasila je Nagradićeva, najavivši do kraja godine i Novogodišnji koncert ovog društva, piše Derventa Cafe.

Ona je istakla i da je za 22 godine postojanja festivala u Derventi gostovalo 60 ansambala iz inostranstva i više od 120 ansambala sa prostora bivše Jugoslavije.

Svoje zadovoljstvo boravkom u Derventi i učećem na festivalu izrazili su i gosti iz Ukrajine i Indije, koje je ispratio i zamjenik ambasadora Indije u Mađarskoj Sandživ Mankanda.

Prepuna dvorana uživala je u šarolikom programu festivala i snažnim aplauzom ispratila je sve ovogodišnje učesnike, a posebno egzotične Indijce, dinamične Ukrajince i ansamble domaćina KUDM „Bosiljak“, koji su se predstavili igrama derventskog kraja, igrama iz okoline Vladičinog hana u Srbiji i Kumanovskim igrama iz Makedonije. Koncert je završen zajedničkim nastupom svih učesnika koji su odigrali Užičko kolo.

Pored ansambala KUDM “Bosiljak” i njihovih mažoretkinja, na završnom koncertu nastupili su Folklorni ansambl “Družba” iz Ukrajine, Viteški klub “Beli orlovi” iz Srbije, HKPD “Bosiljak” iz Hrvatske, Folklorni ansambl “Kalrav” iz Indije, KUD “Stevan Štrbac” iz Srbije, ANIP “Veselin Masleša” iz Banjaluke, HKUD “Hercegovac” iz Širokog Brijega, KUD “Krnjin” iz Doboja, kao i Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.