Održan Dan otvorenih vrata: Dervenćani upoznati sa radom centra “Budućnost”

Učenici derventskih osnovnih škola i SŠC “Mihajlo Pupin”, polaznici vrtića „Trol“ i drugi gosti danas su imali priliku da upoznaju sa Brajevim pismom i tiflotehničkim pomagalima, odnosno načinima na koji učenici sa oštećenim vidom usvajaju nastavni plan i program.
 

Povodom 70 godina postojanja Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“, ova ustanova, zajedno sa Međuopštinskom organizacijom saveza slijepih Derventa, organizovala je manifestaciju Dan otvorenih vrata.

– Željeli smo da predstavimo nastavna sredstva i principe rada koja učenici sa oštećenim vidom koriste u nastavnom procesu i da kroz nekoliko radionica približimo kako naši učenici funkcionišu u svakodnevnom životu, rekla je Maja Čelar iz centra „Budućnost“, prenose Derventa Cafe.

Mališani u posjetu nisu došli praznih ruku pa su svojim novopečenim prijateljima donijeli slatkiše kojima su se počastili na zajedničkom druženju.

Inače, 15. oktobar se obilježava i kao „Dan bijelog štapa“, i to od 1964. godine kada ga je proglasio tadašnji američki predsjednik Lindon Džonson. Bijeli štap simbolizuje pomagalo koje slijepim osobama olakšava samostalno kretanje po poznatom terenu.