Čuvaju tradiciju Hrvata: Održane 7. Posavske kulturne večeri

Nastupima folklornih društava, izložbom rukotvorina i umjetnina, večeras su u Derventi održane sedme Posavske kulturne večeri u organizaciji udruženja “Posavljak” iz Bijelog brda.

Ove godine na manifestaciji su nastupili KUD “Koraćanski dukati” iz Koraćana, “Klub Hrvata BiH” iz Rugavica, KUD “Bijela” iz Brčkog, KUD “Franjo Kujundžić” iz Kiseljaka i KUD “Bijelo Brdo” iz Zagreba, rekla je predsjednica udruženja Jelica Blažević.

– Uspjeh je održati živom ideju sedam godina, a ovaj događaj znači puno ljudima, ne samo iz Posavine, nego iz cijele BiH, istakla je Blažević.

Jedan od počasnih gostiju bio je potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, piše Derventa Cafe.

– Ova manifestacija je organizovana kako bi se čuvala tradicija običaja i nošnji, plesa i igara posavskog kraja i čestitamo organizatoru na okupljanju velikog broja gostiju, naglasio je Jerković.

Jedan od učesnika bilo je i KUD “Koraćanski dukati”, koje postoji već 11 godina, kazala je voditeljica društva Iva Majić.

– U tom periodu proputovali smo čitavu BiH, Hrvatsku, kao i Sloveniju, Austriju i švajcarsku. Radimo na očuvanju kulturne baštine bosanske Posavine, odnosno okoline Dervente, i to na izvoran način, bez koreografije, poput naših djedova i baka. To je pravi način očuvanja tradicije, poručila je Majić.

Pored potpredsjednika Jerkovića, manifestaciji su prisustvovali ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi RS Davor Čordaš, zamjenik načelnika opštine Derventa Siniša Jeftić, načelnik lokalnog Odjeljenja za opštu upravu Boro Golubović i brojni drugi istaknuti gosti.