Održani 10. "Veseli dani srpske dijaspore Slovenije"

Manifestacija "Veseli dani srpske dijaspore Slovenije" održana je u LJubljani po deseti put, uz prisustvo učesnika iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Slovenije, Rusije i drugih gradova inostranstva, a domaćin je bio Savez Srpske dijaspore Slovenije.

Predsjednik Saveza Spske dijaspore Slovenije Saša Gajić rekao je Srni da ovaj susret, koji je trajao tri dana, a čije su glavne aktivnosti održane u subotu i nedjelju, predstavlja jubilej - deset godina održavanja.

- U okviru jubilarnih `Veselih dana srpske dijaspore Slovenije` realizovali smo i pet međunarodnih konkursa, koji obuhvataju nagrađene iz više zemalja, a ove godine i iz bratske Rusije - naveo je Gajić.

On je dodao da se nastoji pokazati i očuvati tradicija srpskog naroda, ali i ukazati na činjenicu da su Srbi najveća etnička zajednica u Sloveniji koja je još nepriznata.

- Naši Srbi pošteno rade i doprinose blagostanju države, a sredstva za bar neke kulturne aktivnosti svedena su na `prašinu u oči`. Za našu srpsku biblioteku tokom posljednjih 10 godina, ni država, a ni opština nisu dali nijedan evro, mislimo da tu nije potreban komentar - istakao je Gajić.

Na konkursu "Zlatne gusle LJubljana 2018" prvo mjesto osvojio je Milorad Šarović sa pjesmom "Smrt Gavrila Principa", drugo mjesto pripalo je Saši Nikolić sa pjesmom "Dan Republike Srpske", a na trećem mjestu je Ratko Popović sa pjesmom "Orao Svetog Save".

Osmi put, u LJubljani je izabrana mis folklora Balkana i EU, a prve tri djevojke su Olivera Đukanović, Ana Mastilović i Romana Živković, koje je prema evidenciji elektronskih medija Srpske dijaspore pogledalo i podržalo 23.795 članova.

U okviru konkursa "Zlatno pero", glavne nagrade pripale su Nedeljku Žugiću sa Pala, Veri Ratkovac iz Dervente i Ivani Bojkovac sa Kosova i Metohije, prenose agencije.

Dodatno su Zlatnom značkom nagrađeni Rajka Milišić iz Laktaša, Milorad Šarović iz Gacka i Nenad Simić iz Dervente.

Na konkursu pod nazivom "Zlatni zmaj" najbolji aforizam napisao je Miladin Berić iz Banjaluke, drugo mjesto pripalo je Aleksandri Pilipović iz Beograda, a treće LJubisavu Grijiću iz Srbije.

Učesnici manifestacije, uprkos veoma lošem vremenu, uspjeli su da organizuju defile ulicama LJubljane.

Predstavljanje najuspješnih bilo je u dvorani Pastoralnog doma i u dvorištu pravoslavnog hrama Ćirila i Metodija.

Iz Republike Srpske učestvovao je "Bend u prolazu" iz Gradiške, te članovi Kulturno-umjetničkog društva "Dušan Stanković" iz Teslića.