"Nova Srpska": Predložićemo uspostavljanje bescarisnke zone Derventa - Brod - Modriča

U narednom periodu Građanska inicijativa "Nova Srpska" iniciraće uspostavljanje Bescarinske zone Derventa-Brod-Modriča sa ciljem povećanja proizvodnje, razvoja preduzetništva, privlačenja stranih investicija i kroz te aktivnosti dovesti do poboljšanja životnog standarda stanovnika ovih opština, izjavio je koordinator "Nove Srpske"  Dragan Pajić.

Bescarinska zona u praksi podrazumijeva da kompanija dobije značajne poreske olakšice na uvoz repromaterijala, intelektualnih usluga ili bilo čega drugog ako je krajnji cilj izvoz finalnih proizvoda.

- Ako firma reinvestira dobit koju ostvari, i to će biti osnov za dodatne poreske olakšice. Akcenat je, međutim, na izvozu finalnih proizvoda, to jest da izvozimo, naprimjer, namještaj, a ne trupce. U bescarinskim zonama planiramo da investitor dobije svu infrastrukturu, priključak za struju i vodu, zemljište i njegovo je samo da radi. Carine i tarife se ne plaćaju na uvoz u slobodnu zonu – pojasnio je Pajić.

Dalje dodaje da uvoz opreme koja će se koristiti u procesu proizvodnje, unutar slobodne zone, izuzet je od plaćanja carina i dažbina.

- Razmišljamo i da kao pogodnost uključimo i besplatno korištenje prostora prvih godinu dana – kaže Pajić.

Sa obzirom na to da opštine Derventa, Brod, Vukosavlje i Modriča učestvuju sa oko 20 odsto u ukupnom izvozu iz Republike Srpske, logično se nameće opcija da se ovdje napravi bescarinska zona i na taj način pomogne privrednicima u poslovanju.

- Prepreke koje se nalaze na uspostavljanju bescarinske zone su administrativne prirode i u narednom periodu biće napravljen Akcioni plan uspostavljanja bescarinske zone Derventa-Brod-Modiča – izjavio je Pajić.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa daje saglasnost za osnivanje slobodne zone, ako su uslovi za osnivanje ekonomski opravdani i ukoliko se procjenjuje da će vrijednost robe izvezene iz slobodne zone premašiti najmanje 50 odsto ukupne vrijednosti proizvedene robe, koja napušta slobodnu zonu u periodu od 12 mjeseci.

Korisnici slobodnih zona ne plaćaju poreze i doprinose, osim onih za plate i naknade.