Ranka Mišić prijeti Međunarodnom organizacijom rada: Vlada Srpske gazi radnička prava

Izmjenama Zakona o štrajku, koje je Vlada RS prihvatila i uputila u skupštinsku proceduru, gaze se radnička prava i krše međunarodne konvencije, poručila je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ona je za Srpskainfo rekla da će se, nakon stručne analize, Savez sindikata obratiti Međunarodnoj organizaciji rada i  upozoriti ih na situaciju u RS.

– Sporan je član koji propisuje da, faktički, poslodavac samostalno određuje šta je minimum procesa rada, odnosno koliko radnika tokom štrajka mora raditi. To se odnosi na sve javne službe, dakle i na većinu radnika i potencijalnih štrajkača u RS. Na taj način se štrajk ne zabranjuje ali se praktično obesmišljava i onemogućava. Mi smo na to upozoravali na svim javnim raspravama, podnijeli smo i temeljito obrazložili amandman na taj član, ali Ministarstvo rada je to odbilo. Nisu htjeli ni da razgovaraju o tome. Od početka je njihov stav bio isključiv: ili njihov prijedlog zakona, neokrnjen i bez ikakvih intervencija, ili ništa – kaže Mišićeva, prenosi Srpskainfo.

Ona dodaje da je Ekonomsko socijalni savjet RS odbio ovaj zakonski prijedlog, ali da ga je Vlada podržala ne obraćajući pažnju na stav socijalnih partnera.