Cijene usluga održavanja groblja kojim upravlja "Komunalac"

Nakon što je nedavno usvojena odluka prema kojoj je brigu o Novom gradskom groblju (pored Pravoslavnog), kao i o Javnom groblju (pored Partizanskog), preuzeo „Komunalac“, Skupština opštine Derventa na današnjem 20. zasijedanju dala je saglasnost na Odluku o utvrđivanju cijena za komunalne usluge na grobljima kojima upravlja ovo preduzeće.

Na osnovu ugovora sa Crkvenom pravoslavnom opštinom Derventa “Komunalac” je ranije preuzeo i održavanje Pravoslavnog groblja.

Prema usvojenoj odluci grobno mjesto na dan sahrane naplaćivaće se 200, a uređenje humke i dopuna zemljom nakon sahrane dodatnih 20 maraka. Rezervacija jednog grobnog mjesta na 10 godina iznosiće 200 (u tom slučaju ne plaća se grobno mjesto na dan sahrane), izdavanje pismenih potvrda i uvjerenja 10, a godišnje održavanje jednog grobnog mjesta 20 KM, prenosi Derventa Cafe.

Naknada za izvođenje radova na groblju (taksa po grobnom mjestu) iznosiće 100, a naknada za nadzor nad izvođenjem radova na groblju (po gradilištu) 50 maraka.

– Prilikom izrade samog cjenovnika i formiranja cijena za pojedine usluge koristili smo se cjenovnicima susjednih opština koji su ranije uredili ovu oblast- stoji u obrazloženju odluke koju je usvojio „Komunalčev“ Nadzorni odbor.

Opozicija je prilikom rasprave zamjerila na nedorečenost odluke i visinu cijena pomenutih usluga, dok je pozicija istakla da se na ovaj način reguliše dugogodišnji problem, a da su cijene formirane na osnovu iznosa u susjednim opštinama, koje su tamo iste ili više.

U slučaju interesovanja, postoji mogućnost da se i ostala groblja povjere na upravljanje “Komunalcu”.

Skupština je saglasnost dala podrškom 18 od 29 prisutnih odbornika.