Predstavljen film “Invalidnost i kreativnost”

Današnjom prezentacijom ”Analize izvještavanja lokalnih medija o aktivizmu lica sa invaliditetom” i promocijom video priče „Invalidnost i kreativnost“ predstavljen je dio aktivnosti organizacija i aktivizam lica sa invaliditetom sa područja Dervente.

Promocije su provedene u okviru realizacije Individualnog plana mjera za Derventu i sastavni su dio projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, finansiranog od strane Evropske unije, a kojeg provode Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ u partnerstvu sa Udruženjem građana „BiosPLUS“ Derventa, pojasnila je projekt menadžer Jelena Mišić, predstavnik organizacije “Europlus”, dok je koordinator UG „BiosPLUS“ Drago Tadić istakao da se jedna od mjera odnosi i na povećanje informisanosti i razmjenu informacija u lokalnoj zajednici o potrebama lica sa invaliditetom u cilju njihovog aktivizma i zapošljavanja, piše Derventa Cafe.

O analizi rada lokalnih medija u ovoj oblasti govorila je banjalučka novinarka i član Košarkaškog kluba invalida „Vrbas“ Biljana Nedić.

– Na osnovu provedene analize lokalnih medija zaključeno je da oni u kontinuitetu prate rad udruženja koja se bave problemima osoba sa invaliditetim, da u objavama nema diskriminacije i da se radi o afirmativnim tekstovima, ali da nedostaju analitički tekstovi o problemima lica sa invaliditetom, posebno u oblasti zapošljavanja, naglasila je Nedićka.

Promovisana video priča „Invalidnost i kreativnost“

„Invalidnost i kreativnost“ je polučasovni video o pet osoba sa invaliditetom iz Dervente kojim se afirmiše njihov aktivizam.

– Ovaj film ima za cilj povećanje vidljivosti aktivizma lica sa invaliditetom u lokalnoj zajednici, te afirmaciju različitih tehnika izrade rukotvorina, kao oblika okupacione terapije, odnosno preduzetnosti lica sa invaliditetom, istakao je Tadić.

Jedan od učesnika video priče Marinko Dumanić istakao je da mediji mogu približiti javnosti položaj osoba sa invaliditetom, prenosi Derventa Cafe.

– Osoba sa invaliditetom ima samo određeno umanjenje radne sposobnosti, ali kreativna osoba sa invaliditetom je praktično u rangu sa potpuno radno sposobnim čovjekom. Nadam se da će ovaj naš kratki film privući pažnju građana i lokalne zajednice, koja treba da bude pokretač sličnih radnji kao u našem filmu, jer se na ovaj način može pomoći da budu što samostalniji, pojasnio je Dumanić.