Deset savjeta za gubitak kilograma derventskog trenera Aleksandra Jeličića

Aleksandar Jeličić dugogodišnji je fitnes trener i pokretač fitness studija “Fit X”. Učesnik je mnogih seminara o pravilnoj ishrani i vježbanju, a kroz seriju tekstova koje ćemo objavljivati u narednom periodu našim čitaocima otkriće svoja iskustva i savjete.

"Svaki trener ima svoju filozofiju u vezi sistema vježbanja i načina prehrane, a ja u svom radu kombinujem težinski, kardio i “HIIT” trening, uz odgovarajuću prehranu, što se pokazao kao veoma učinkovito. Jedna od najvećih mana današnjeg društva je neaktivnost, koja sa sobom povlači brojne poremećaje i bolesti", jasan je Jeličić.

Ovo su njegovi savjeti za skidanje procenta masnog tkiva koje mogu primjeniti fizički aktivne i neaktivne osobe, bez razlike u godinana.

1. Ako jedete 3 puta dnevno, neka vam doručak bude najobilni obrok. Kako dan odmiče, smanjujte količinu hrane po obroku. Naučno je dokazano da je pridržavanje tog savjeta najučinkovitije u procesu gubljenja masnih naslaga.

2. Druga opcija je da istu količinu hrane podijelite u 5 – 6 manjih obroka.

3. Jedite već u prvih pola sata nakon što ustanete.

4. Prvi obrok neka bude i najkvalitetniji. Treba da se zasniva na proteinima i mastima, a nikako na prostim šećerima, jer ćete u kratkom roku ponovo biti gladni. Idealan obrok koji će nahraniti tijelo nakon sna i omogućiti normalan rad hormona tokom dana jesu jaja + sir, slanina, šunka i slično.

5. Pijte dosta tečnosti tokom dana (preporučuje se voda, barem 2 litre dnevno).

6. Postepeno izbacujte slatkiše i grickalice iz ishrane (dobra opcija između obroka su orašasti plodovi, u ne pretjeranim količinama).

7. Jedite ono što volite, ali s mjerom. Ako se i dalje gojite, smanjite porcije za 10 odsto. Jedite polako, jer osećaj sitosti “kasni” 15 minuta.

8. Krećite se što više i to neka bude na otvorenom. Tri puta sedmično ubacite aktivnost, naprimjer intenzivnu šetnju u trajanju sat vremena (ne “sa noge na nogu” i ne od izloga do izloga). Još korisnija opcija je trening sa tegovima. Trčanje i druge kardio aktivnosti umjerenog tempa su potrošačke aktivnosti, i kao što im ime govori, korisne su za kardio sistem i za zdravlje, ali nemaju značajnu ulogu u procesu gubljenja sala, osim nešto više potrošenih kalorija.

9. Ne slušajte svakoga ko je smršao i ne tražite čudesni recept: čajevi, anticelulitni i drugi tretmani mogu biti od minimalne koristi, ali lagan, a zdrav način za gubljenje kilograma ne postoji! Radite na sebi, čitajte i edukujete se.

10. Šta god da odlučite budite istrajni i ne mislite koliko je potrebno vremena za rezultat.

Derventa cafe