Voćari strahuju od hrastove stjenice, zaštita voćnjaka skupa

Voćari u Republici Srpskoj strahuju da bi već na proljeće mogli biti u problemu zbog hrastove mrežaste stjenice koja se pojavila u našim šumama i širom regiona.

Voćari ističu da je zaštita od ovih nametnika skupa i oni ne mogu sami da je plate.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da zasad nije bilo štete na voćnjacima, ali podsjeća da su podno Kozare šume uz same voćnjake, što je jedan od razloga zbog kojeg strahuju.

- Stjenice su već prešle na kupinu, na malinu, na divlju jabuku. Inistitut je izvršio analizu, izašli su na teren i uzeli su uzorke - rekao je Dojčinović.

Dodaje da hrastovih mrežastih stjenica već ima u šumama, dok su voćari već imali iskustva sa drvenarom, zbog čega strahuju da bi im se i sada moglo dogoditi slično.

- Kad im nestane hrane, oni prelaze na voćke. Želimo da upozorimo da se preduzmu neke mjere, jer je u Potkozarju intenzivna voćarska proizvodnja, a okruženo je šumom - naveo je Dojčinović za "Nezavisne".

Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da su tražili detaljnu informaciju od preduzeća "Šume RS", a predstavnici Poljoprivrednog institutu RS su otišli na teren i utvrdiće da li se hrastova mrežasta stjenica proširila na voće ili je u pitanju sporadična pojava na hrastovom drvetu.

Po dostupnim informacijama, štete od ovih insekata manifestiraju se u sušenju i preranom opadanju listova. Podsjetimo, hrastova mrežasta stjenica pojavila se i na području Mačve, a tada je upozoreno da je u pitanju potencijalno invazivna vrsta, tako da se može očekivati njeno širenje po teritoriji čitave Srbije. Inače, ovaj insekt u Hrvatskoj se pojavio 2013. godine.

Tagovi: