SDP pokreće inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović najavio je danas pokretanje inicijative o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.

On je kazao da u BiH više od 10 hiljada građana koristi kanabis u svrhe liječenja, a da BiH po tom pitanju ne radi ništa, iako je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se kanabis legalizuje u navedene svrhe.

– U našoj državi od oboljelih su napravili kriminalce i krijumčare, jer ulje kanabisa nabavljaju iz drugih zemalja gdje je to legalno, svjesni da im država neće pomoći – izjavio je Magazinović.

Magazinović smatra da na taj način država podstiče rast crnog tržišta te je dodao da neki proizvođači stavljaju olovo u ulje da bi dobili na težini, piše Klix.

Predstavnik Udruženja KanaBiH Irfan Ribić je poručio kako se moguće izliječiti uljem kanabisa s obzirom na to da je on 2015. godine obolio od multiple skleroze te da mu je ulje kanabisa mnogo pomoglo u liječenju iako su ljekari tvrdili da neće biti tako.

– Ako nekome zaista može pomoći ulje kanabisa, hajmo mu pomoći. Pozivam javnost, nemojte da se nekome nešto desi ako ulje kanabisa može pomoći. Iskoristite ga – dodao je Ribić.

 

Tagovi: