Roditelji unajmili dresera pasa da im vaspitava dijete

Gledaoci u Velikoj Britaniji su prethodne večeri ostali šokirani nakon što su pogledali kontroverznu emisiju pod nazivom “Dresiraj svoju bebu kao psa”, a mnogi su su javno podijelili svoje impresije. Većini je, čini se, bilo teško za gledati kako se roditelji odnose prema djetetu kao da je riječ o životinji.

Naime, fokus emisije je bio na Geretu i Džo, roditeljima koji su unajmili profesionalnog dresera kućnih ljubimaca, Džo Rosi Hefenden, kako bi im pomogla u vaspitavanju trogodišnjeg sina Grejdona.

Džo Rosi je očekivano zaobišla tradicionalne metode roditeljstva i sa dječakom započela obuku koju inače primjenjuje na životinjama, ne bi li tako podstakla pozitivne promjene u njegovom ponašanju.

Mnogi koji su bili u prilici da pogledaju ovu emisiju, označili su je kao uznemiravajući sadržaj.

Jedan gledalac je na društvenoj mreži Tviter primjetio kako je riječ o svojevrsnim dvostrukim aršinima, te da se ljudi zgražavaju kada je riječ o eksperimentisanju koje se sprovodi na životinjama, a skloni su da gledaju ovakve sadržaje u kojima učestvuju djeca.

Drugi je prokomentarisao kako roditelji ne zaslužuju dijete i da zapravo njima treba pružiti pomoć, te da je dječak bio nestašan samo zato što je želio da privuče njihovu pažnju.

Inače, pomenuta Džo Rosi Hefenden, slične metode dresiranja koje je koristila na svojim psima, primjenila je i na sopstvenom djetetu.

– Umjesto što razmišljamo o tome šta ne bismo željeli da naš pas uradi, možemo da se fokusiramo na to kako da postignemo da se on ponaša onako kako mi smatramo ispravnim – kaže ova žena.

Ne krije da je pokušavala sa tradicionalnim roditeljskim metodama, ali tvrdi da to nije davalo rezultate.

U međuvremenu, pomenuti par iz Bristola je nedavno dobio drugo dijete i strahuje kako će se izboriti sa nestašlucima starijeg sina.

Majka energičnog Grejdona je u emisiji rekla da su joj se prijateljice smijale kada je sa njima podijelila vijest da će unajmiti profesionalnog dresera kućnih ljubimaca da joj pomogne u vaspitanju djeteta. Sa druge strane, Džo Rosi insistira na svojoj teoriji o dresiranju djece:

– Da svi roditelji vaspitavaju svoju djecu onako kako mi dresiramo pse, ljudska bića bi bila samouvjerenija i saosjećajnija nego što zapravo jesu. Pritom bi bili u prilici da nauče šta je lijepo ponašanje – ubijeđena je ona.

Ipak, prvi korak u dresuri je podrazumijevao da se Džo i Geret upoznaju sa govorom tijela svog sina. Jedino tako će, po riječima Džo Rosi, biti u mogućnosti da unaprijed predvide šta trogodišnjak namjerava da uradi.

Već tokom naredne nedjelje, par je uspio da nauči čitanje ovih znakova i reaguje prije nego što Grejdon učini nešto nepromišljeno.

Nakon toga je Džo Rosi uvela takozvani “kliker”, uređaj koji bi trebalo da se oglasi svaki put kad dječak uradi nešto kako treba.

– Od sada ću koristiti “kliker”. Kada Grejdon bude čuo njegov zvuk, znaće da je ono što radi ispravno, kaže ona i ističe da je istu tehniku koristila i sa psima.

– Mnogo je važnije odmah ih naučiti kako je poželjno da se ponašaju, nego im ukazivati na to tek kada pogriješe, uvjerena je Džo Rosi.

Roditelje je takođe savjetovala da istu tehniku mogu primjenjivati i sa hranom.

Nakon primjene različitih tehnika dresure, Džo i Geret su bili zapanjeni kojom se brzinom njihov do nedavno nemirni sin pretvorio u mirno i tiho dijete.

– To je bilo pravo čudo. Sada sam mnogo opuštenija sa bebom, ali i sa mužem – priča majka trogodišnjaka.

Ipak, to ipak nije neutralisalo uznemirenost gledalaca:

– Gledam emisiju i razmišljam kako će se ovo dijete odnositi prema hrani u budućnosti. Doživljavanje iste kao nagrade za lijepo ponašanje vjerovatno može dovesti do prejedanja i poremećaja u ishrani – napisao je jedan korisnik Tvitera.

– Pravo pitanje ovde tiče se etike. Gdje su granice kada je riječ o ovakvim televizijskim programima? – zapitao se drugi gledalac.

Psihoterapeuti odbacili ideju o dresiranju djece

Poznata psihoterapeutkinja Filipa Peri, autorka najprodavanije knjige koja se bavi roditeljstvom, odbacila je ideju o dresiranju djece i istakla da to može imati štetne posljedice u budućnosti. Peri je u jednoj televizijskoj emisiji kritikovala pomenutu Džo Rosi i njene metode rada sa djecom.

– To za šta se dotična zalaže je jedna obična manipulacija. Mnogo je bolje ako se prema djeci odnosimo kao prema odraslim ljudima.

Filipa Peri je takođe savjetovala roditelje da pokušaju da se povežu sa problematičnom djecom, umjesto što sa njima postupaju kao sa životinjama koje treba dresirati, prenosi Dejli mejl.

– Sjećam se da je tokom mog odrastanja fokus više bio na tome kako naučiti dijete da se ponaša na određeni način, umjesto na stvaranju snažne povezanosti između roditelja i djeteta. Zbog toga bih se često osjećala kao stvar, a ne kao ljudsko biće. Roditeljstvo je proces zahtjeva obostrano poštovanje, a ne manipulaciju.

– Tada nije postojala knjiga koja bi mogla roditelje uputiti na to kako da se odnose prema djeci. Sve je bilo stvar manipulacije, a roditeljstvo je mnogo više od toga. To je doživotna veza koju treba zasnivati na poštovanju.

Govoreći o povremenim i kratkotrajnim izlivima bijesa koja su tipična za djecu nižeg uzrasta, Peri kaže da saosjeća sa roditeljima, ali i da ima razumijevanja i za djetetovo ponašanje:

– Jasno mi je da roditeljima ne može biti prijatno u takvim situacijama, ali oni moraju da shvate da je najbitnije da podrže svoje dijete. Najmanje što djeci tada treba jeste da budu napuštena od strane roditelja – rekla je Felipa Peri.

Tagovi: