Nema povećanog broja oboljelih od zaraznih bolesti

Na osnovu izvještaja domova zdravlja opština pogođenih poplavama, nema povećanog broja oboljelih od zaraznih bolesti, kao ni pojave zaraznih bolesti neuobičajene etiologije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Navode da će higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja prema aktuelnoj situaciji izlaziti na teren i provoditi preventivne i protivepidemijske mjere (epidemiološko izviđanje te mjere dezinfekcije poplavljenih domaćinstava), kako bi se što prije sanirale posljedice poplave.

Kada je u pitanju snabdijevanje vodom, na području Grada Banjaluka nije bilo prekida u vodosnadbjevanju i za sada nema potrebe za vanrednim uzorkovanjem i snabdijevanjem stanovništva cisternama vode za piće.

Ostvarena su redovna uzorkovanja vode za piće (kako centralnih tako i lokalnih vodovodnih sistema) gdje su laboratorijske analize pokazale da je voda bezbjedna za piće.

Prema prikupljenim podacima koje su dostavile inspekcijske službe, problemi i obustave u vodosnadbjevanju zabilježeni su na području opštine Kotor Varoš, kao i opština Čelinac i Teslić, dok su vanredne analize vode tražene u Derventi, Petrovu, Vlasenici i Palama.

Služba za epidemiologiju JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kontinuirano prati pojavu i kretanje zaraznih bolesti na području Republike Srpske, a tokom elementarnih  nepogoda kao što su poplave, nadzor se provodi svakodnevno.

Institut je u stalnom kontaktu sa svim regionalnim centrima (Doboj, Zvornik, Foča, Istočno Sarajevo, Trebinje) kao i domovima zdravlja u pogođenim područjima.

Institut raspolaže sa dovoljnom količinom opreme i sredstava za dezinfekciju koja se koriste za preventivnu i protivepidemijsku svrhu, a koja u svakom trenutku prema potrebi mogu biti dostavljena domovima zdravlja.