Novi slučaj falsifikovanja: Godinama predavao fiziku s lažnom diplomom

U Hrvatskoj je otkrivena nova lažna diploma, 13. po redu, a ovaj put radi se o profesoru koji je u Pomorsko-tehničkoj školi u Dubrovniku predavao fiziku sa lažnim dokumentom PMF-a u Splitu.

Da je otkrivena nova lažna diploma za "Index" je potvrdilo Ministarstvo obrazovanja Hrvatske.

- Možemo potvrditi da je riječ o još jednoj lažnoj diplomi koja je pronađena na području Dubrovnika. Radi se o fabriciranoj diplomi fizike s PMF-a u Splitu. Ravnatelj je kontaktirao nadležna tijela te se očekuje podizanje kaznene prijave. Ovo je za sad 13. lažna diploma od kad je ministrica Divjak sredinom siječnja naložila provjeru svih diploma u sustavu odgoja i obrazovanja - potvrdio je za "Index" posebni savjetnik ministra obrazovanja Maro Alavanja.

Direktor Pomorsko-tehničke škole u Dubrovniku Antonio Lučić, gdje je prema pisanju portala "Libero" radio lažni profesor, potvrdio je priču. Kaže da niko ništa nije sumnjao.

- Istina je to što me pitate. Ne bih govorio o imenima, postupili smo po uputi Ministarstva i sve prijavili, napravili smo izvanredni otkaz čim smo otkrili. Šokirani smo, malo nam se skupilo svega ovih dana, imali smo sprovod u utorak maturanta koji je nastradao u prometnoj nesreći i sad ovo, grozno, situacija je nikakva - ispričao je direktor Lučić.

Sada moraju da traže novog profesora fizike.

- Imamo sad par dana proljetnog odmora, praznika, pa ćemo se nakon toga snaći za nekakvu zamjenu, ne znam što bih vam rekao. Nije lako. Nema toga kadra, ali što je tu je - kaže Lučić.

- Shvatite me, ne bih davao informacije ni radi njega ni radi naših sugrađana, jest da je sve grubo, u jednu ruku mi ga je žao kao čovjeka, ali opet, s druge strane, kazneno djelo je kazneno djelo i mora snositi odgovornost i posljedice zbog toga - zaključio je.

(Index.hr)