Na "Beldoksu" filmovi o Mladiću, Gorbačovu, logoru Mathauzen

U Beogradu će od 8. do 15. maja biti održan Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks", koji će obuhvatiti više od sto premijera savremenog dokumentarnog filma, među kojima su filmovi o suđenju generalu Ratku Mladiću, kao i ostvarenje o Mihailu Gorbačovu, najavili su organizatori na konferenciji za novinare u Beogradu.

Festival će biti održan na 11 lokacija u Beogradu, a otvara ga svjetska premijera filma "Linija života" Darka Bajića, 8. maja u "Kombank dvorani", dok će na svečanom zatvaranju 15. maja, nakon dodjele nagrada najboljim ostvarenjima, biti premijerno prikazan srpski dokumentarac "Električni Orgazam za ljude budućnosti" u režiji Marije Vukić.

Publika festivala imaće prilike da vidi i ostvarenja iz programa nazvanog "Lavirinti pravde" koji na ispit stavlja pravdu, njeno čitanje, razumijevanje u modernom trenutku.

Film "Suđenje Ratku Mladiću" Roberta Milera i Henrija Singera predstavlja proces koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu vođen protiv nekadašnjeg generala i načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, prenio je Tanjug.

U programu pod nazivom "Profil" biće prikazana ostvarenja o sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu, MM borcu Konoru Mekgregoru, teniseru Džonu Mekinrou i reditelju Vilijamu Fridkinu.

U okviru programa festivala biće prikazan biografski film o bendu "Električni orgazam" Marije Vukić.

Reditelj i profesor režije Darko Bajić rekao je na konferenciji za novinare da je "Linija života" film o njegovom ocu Milošu Bajiću, akademskom slikaru, prvom apstraktnom slikaru u socrealizma koji je kao logoraš preživio logor "Mathauzen".

- Na njegovom dosijeu je na nemačkom jeziku pisalo `povratak nepoželjan`. Njegova linija života je počela u logoru i pratila ga sve dok nas zauvek nije napustio. Crteži koje je krišom crtao u logoru i sakrivao kopajući ispod barake logora, zapravo su dali život mom ocu i njegovim drugovima - rekao je Bajić.

Tamara Danilović Ćirić, koautorka knjige "Koncentracioni logor Mathauzen - povratak nepoželjnog", rekla je da se danas relativizuju ishod i dešavanja u Drugom svjetskom ratu i da mnogo ljudi još nema pojma gdje su im sahranjeni preci.

"Moramo da se bavimo dešavanjima u sistemu logora u NDH, Banjicom, kao i ostalim stratištima naših rođaka širom Evrope", rekla je Ćirićeva.

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano 10 filmova, a u programima "Vatromet" su uzbudljivi, dinamični i vizuelno upečatljivi filmovi snažnih, neafirmisanih mladih umjentika, dok ostvarenja iz programa "Meteori" otvaraju neke nove horizonte i obasjavaju staze filmskog jezika.

Domaći takmičarski program okuplja šest ostvarenja, među kojima su filmovi "Taurunum boj" (Taurunum boy) Jelene Maksimović i Dušana Grubina, koji prate zemunske tinejdžere tokom ljetnjeg raspusta s prelaska iz osnovne u srednju školu, kao i film o hip-hop bendu "To sam što jesam - Džipsi mafija" Andrijane Stojković, ali i ostvarenje "Centar", eksperimentalni dokumentarac o Sava centru.

Tagovi: