Zločin u Banjoj Luci snimile kamere, ali se ne zna da li je Mandić ubica

Kretanje optuženog za ubistvo Ariela Bogdanovića (28), Dalibora Mandića (37) iz Banje Luke snimilo je desetine nadzornih kamera, ali niti jedna od njih ne prikazuje da li je on zaista počinio zločin koji mu se stavlja na teret, te se na osnovu tih snimaka ponovo nije moglo rekonstruisati kretanje optuženog.

Ovo je rezultat vještačenja snimaka nadzornih kamera, koje je uradila vještak Jelena Ilić, a koja je pred sudom u ponovljenom svjedočenju rekla da se na nadzornim kamerama, koje pokrivaju Rebrovački most, Aleju svetog Save, dio Kampusa, Audi servis, pa i Nestro petrol pumpu ispred koje se desilo ubistvo, vidi osoba u crvenoj jakni, tačnije šuškavcu, sa crnom trenerkom i kapuljačom na glavu, a potom i osoba u sivom duksu sa ruksakom na leđima, ali da nije mogla utvrditi da li je to optuženi Mandić.

- Ja sam vještak digitalne forenzike, te ne mogu da se izjasnim o morfološkim karakteristikama, jer ne znam ni šta su one – rekla je Ilićeva u banjolučkom Okružnom sudu.

Na njeno izlaganje osvrnuo se Mandićev branilac Zoran Bubić rekavši da je ponovno gledanje snimaka gubljenje vremena.

- Ni na jednom snimku ne vidimo kako optuženi prati ubijenog Bogdanovića. Ne znam više šta da gledam i pratim na video snimcima – rekao je Bubić.

Ilićeva mu je ponovila da se ona samo izjašnjava o onome što je njoj dostavljeno kao službena zabilješka, ali ne i o tome da li je na snimcima optuženi.

Po zahtjevu suda na jučerašnjem nastavku suđenja Mandiću ponovo su saslušani pojedini vještaci, kako je i ranije najavio predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović, a njihovo saslušanje je neophodno radi pojašnjenja određenih pojedinosti i otklanjanja određenih nedoumica u dokazima tužilaštva.

Vještak Božana Ilić koja je vještačila odjeću rekla je da je pri vrhu kapuljače sivog duksa pronašla svijetlo smeđu mrlju, te da je izuzela kao jedan od šest dokaza sa duksa.

- Kada sam dobila duks na vještačenje uočila sam tu mrlju, te sam je podvrgla "HEM" testu koji je pokazao da je blago pozitivan na ljudsku krv, ali i ne to čija je – rekla je Božana Ilić i navela da ni na kabanici nije uspjela da utvrdi DNK optuženog ili ubijenog.

Uletilović joj je predočio fotografije, tačnije dokazni materijal i upitao da li je duks, kako ga vidi na fotografiji, došao i kod nje.

- Duks je bio suh i prljav, ali jednim dijelom, makar kako vidim na fotografiji, djeluje mi mokar, ali ne mogu to da tvrdim, jer ga nisam vidjela odmah po pronalasku već kasnije, te je mogao i da se osuši – navela je ona i rekla da nije vještačila ruksak u kojem je, prema izjavi Mandića, bila crvena jakna i nož.

Ubistvo Bogdanovića su snimile kamere video nadzora i na snimcima se vidi da napadač trči za žrtvom preko ulice te ga sustiže kada on pada na cestu. Mandić je, kako se vidi na snimku,  zatim prišao Bogdanoviću koji je ležao te ga ubo nekoliko puta nožem snažnim zamasima.

Nakon toga se okrenuo i pobjegao prema „Akvani“, dok je žrtva ostala nepomično da leži. Istraga je pokazala da je nakon zločina osumnjičeni skinuo odjeću sa sebe, odnosno crvenu jaknu i bacio je u kontejner. Policija je tu jaknu pronašla. Mandić je tokom ispitivanja i u policiji priznao zločin te je rekao i gdje je odbacio nož s kojim je počinjen zločin.

Treći svjedok tužilaštva ponovo je bio vještak Miroslav Ćurković koji je vještačio bazne stanice, ali je istakao da ni uz pomoć njih nije bilo moguće utvrditi Mandićevo kretanje.

- Bazna stanica u banjolučkom naselju Starčevica registovala je da je u 19 časova i 47 minuta došlo do isključivanja mobilnog telefona i to je bila jedina aktivnost – naveo je Ćurković.

Mandić je na njegovo svjedočenje rekao da on nije imao telefon kada je išao džogirati i u teretanu, jer je loša baterija i telefon uvijek mora biti na punjaču.

- Kada sam došao sa posla telefon sam stavio na punjač i otišao trčati, pa u teretanu, i nije bilo moguće zabilježiti da je isključen, kako vi tvrdite – rekao je Mandić. Na samom kraju suđenja, Uletilović ga je upitao da li je imao još neki telefon i kako je saznao da je osumnjičeni za ubistvo.

- Imao sam pametni telefon Tesla, ali on nije imao SIM karticu, te sam ga koristio za pretraživanje interneta i tako sam saznao da informacije o događaju – naveo je Mandić.

Ovo je potvrdio i vještak Ćurković, nakon čega je Uletilović zaključio suđenje i završne riječi u ovom slučaju zakazao za 12. mart u 12 časova.

glassrpske.com

Tagovi: