Zaštita kulturnog naslijeđa naše opštine ulazi u novu fazu

U srijedu je održan je sastanak direktora Narodne biblioteke “Branko Radičević” Mirjane Plisnić sa direktorom Muzeja Republike Srpske Miladinom Savićem, etnomuzikologom Sanjom Pupac i etnologom Danijelom Đukanović.

Projekat Narodne biblioteke o zaštiti kulturnog naslijeđa opštine Derventa tako je ušao u novu fazu.

– Dogovorili smo pokretanje terenskog rada i istraživanja etnomuzikoloških obilježja šargije, ali i pjesme vezane za šargiju, i to tako što ćemo proći kroz sela i detaljno zabilježiti fotografijama, snimcima i tekstom istorijat i sadašnjost ovog instrumenta. Do sada se nije puno radilo terenskih istraživanja koja su i najvažniaj, pojasnila je Plisnićeva.

Derventski vašar će biti upisan na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske i samim tim će imati poseban oblik zaštićenosti. Kao takav će biti prijedlog za listu UNESKO-a.

– Kada je u pitanju Derventski vašar moji stučni sagovornici pojasnili su da svaki prijedlog moramo dobro potkrijepiti dokazima o njegovom značaju, kako nekada, tako i danas. Predstavila sam im prikupljene podatke o vašaru, koji prema njima ispunjava i više od potrebnih uslova. Papirologiju privodimo kraju, a prva benefit kada se sve to provede do kraja jeste da će Derventski vašar imati bolji status kada su u pitanju kulturni projekti, naglašava Plisnićka.

Budući grad Derventa zaslužuje bolji status na svim nivoima a jedan od načina je da promovišemo i zaštitimi bogato kulturno naslijeđe ovog kraja.

Derventa Cafe

Tagovi: