Zasjedanje obilježile polemike

Skupština opštine usvojila je na današnjoj sjednici Odluku o pristupanju izradi Strategije bezbjednosti saobraćaja za period od 2021. do 2031. godine, kao i Odluku o usklađivanju akta o osnivanju Javne predškolske ustanove „Trol“, a potrebnu podršku odbornika dobile su i odluke o razrješenju člana Opštinske izborne komisije, te imenovanje člana UO Centra za socijalni rad.

Zasjedanje su obilježili oštri tonovi tokom aktuelnog časa, te navodi nekoliko odbornika o ponudama za prelazak iz jednog u drugi politički tabor, ali i duže polemike u vezi sa usvajanjem dnevnog reda sjednice.

Načelnik opštine Milorad Simić sa dnevnog reda je povukao Prijedlog odluke o delegiranju odbornika Skupštine opštine koji će u svojstvu službenog lica prisustvovati zaključenju braka, kazavši da je cilj da se dodatno usaglase prijedlozi i raspored odbornika koji bi prisustvovali činu sklapanja braka, a prijedloge očekuje od partija i odbornika.

Odbornici su se većinom glasova izjasnili da sa dnevnog reda, na prijedlog Kluba odbornika DNS-SPS-HS-a, budu skinuti prijedlozi odluka o raspisivanju konkursa za izbor i imenovanje direktora Gerontološkog centra i Turističke organizacije.

Takođe, prijedlozi Komisije za izbor i imenovanje za dopunu dnevnog reda, a koji se tiču razrješenja komisija za izbor po javnom konkursu za imenovanja u Gerontološkom centru i Turističkoj organizaciji i imenovanju novih komisija, nisu se našli na dnevnom redu, odlukom većine odbornika.

Načelnik Milorad Simić kazao je da je sjednica protekla korektno, iako se mnogo vremena na zasjedanju potrošilo na izmjene dnevnog reda, koji je na sjednici skupštinskog Kolegijuma bio usaglašen, ali i na razne navode koje su pojedini odbornici iznosili tokom aktuelnog časa.

– Iznošene su insinuacije, ali i laži da je neko nekoga od odbornika pozivao i slično. Poznato je da je SNSD na proteklim lokalnim izborima, sa svojim političkim partnerima, imao potpisan sporazum sa 12 partija za podršku načelniku. Takođe je poznato da su tadašnje opozicione partije na izborima proizvele devet odborničkih mandata, a danas je omjer snaga 15 u korist tadašnje opozicije, a sadašnje pozicije. I stoga, ja ne mogu „kupovati“ svoje, ali mogu pitati zašto je neko prešao na drugu stranu – rekao je Simić dodavši da Derventa ne smije biti prepuštena interesnoj neformalnoj grupi.

– Derventsku politiku vodi pet ljudi, i to ne u Skupštini. Ona se priprema u kuloarima, a u Skupštini su, pri tome, istureni mladi kadrovi. Moramo da radimo za tekovine Dervente, a ne za prestiž, jer bi nam se to, u suprotnom, moglo obiti o glavu – rekao je Simić.

Dodao je da bi volio da se na današnjoj sjednici govorilo istorijskom trenutku za Derventu, odnosno o dobijenom statusu grada.

– Želio sam da čestitam Derventi, njenim građanima i privredni, na istorijskom momentu. Pitam se zašto nismo mogli da to zajedno proslavimo, i zašto predsjednik Skupštine opštine, iako je pozvan da mi se pridruži tokom proslave, nije stao rame uz rame sa mnom. Taj trenutak je ignorisan od strane te većine – kazao je Simić ističući da status grada zaslužen rezultatima.

Predsjednik Skupštine opštine Derventa Mirko Zemunović ocijenio je atmosferu, koja je vladala na drugom zasjedanju lokalnog parlamenta, dobrom i produktivnom.

– Današnja sjednica Skupštine opštine Derventa protekla je u veoma dobroj atmosferi, a posebno bih istakao aktuelni čas koji je bio čak bolji od očekivanog. Sa dnevnog reda su povučene određene tačke, dok je usvojena jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda, a to je Odluka o pristupanju izradi Strategije bezbjednosti saobraćaja opštine Derventa za period 2021-2031. godine – rekao je Zemunović dodavši da će uskoro biti održan sastanak  predstavnika parlamentarnih stranaka sa ciljem dogovora i dalje saradnje.

– Što se tiče djelovanja u predstojećem periodu, na poziv načelnika, koji sam ja inicirao, planiran je sastanak. S obzirom da je načelnik predlagač tog sastanka, ja samo mogu da kažem da sam uvijek za kompromise i da vjerujem da ćemo pribjeći dogovoru, prvenstveno o imenovanju načelnika odjeljenja Opštinske uprave. Nadam se da će načelnik imati prijedlog za poziciju zamjenika načelnika, te da ćemo postići dogovor o tom pitanju, ali i pitanju direktora javnih ustanova – rekao je Zemunović.

On je komentarišući svečanost povodom dobijanja statusa grada kazao da smatra da je trebao da bude dio tog skupa.

– Smatram da sam trebao učestvovati u tom skupu i da je riječ o nečijem propustu, s obzirom da nisam bio unaprijed pozvan. Mislim da to nije u redu i okarakterisao bih to kao skup SNSD-a – kazao je Zemunović.

Kada se radi o usvojenom dnevnom redu, najviše riječi bilo je o usklađivanju akata vrtića „Trol“. Odbornica PDP-a Sanja Dimitrić pitala je da li opština, kao osnivač ove ustanove, može uticati na produženje radnog vremena u vrtiću.

– Poznato je da je većina majki zaposlena trgovini ili u oblasti industrije, te samim tim rad u jednoj smjeni više ne zadovoljava potrebe roditelja čija djeca borave u ovoj ustanovi. Dakle, da li inicijativa za organizovanjem radnog vremena kreće od samog osnivača ili od ustanove – pitala je Dimitrićeva, a načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić objasnio je da osnivač određuje radno vrijeme ustanove, ali na inicijativu roditelja.

– Opština kao osnivač određuje radno vrijeme ustanove, ali za to mora da postoji inicijativa, odnosno interes roditelja za usklađivanje ili produžavanje radnog vremena, a do sad, takva inicijativa, pojedinačno od roditelja ili od Savjeta roditelja koji je formiran u vrtiću „Trol“, nije upućena niti osnivaču, niti direktoru vrtića – objasnio je Pašalić.

Kada je riječ o izradi Strategije bezbjednosti saobraćaja odbornica Sanja Dimitrić predložila je da se izradu ovog dokumenta uključi što više stručnjaka, ali i javnost, te pozvala predlagača da javne rasprave o ovom pitanju organizuje tako da bi mogalo da im prisustvuje što više zainteresovanih građana.

Predsjednik Skupštine opštine Mirko Zemunović upoznao je odbornike da je formiran Klub odbornika SP-a, te da su on i Slavko Bojanić, kao nezavisni odbornici pristupili klubovima poslanika DNS-SPS-HS, odnosno SDS-a.

derventskilist.net

Tagovi: