Za 40 dana u gradonosne oblake ispaljene 173 rakete

Iako je proljeće većim dijelom sušno, sa veoma rijetkim padavinama, strijelci Protivgradne preventive Republike Srpske nisu sjedili skrštenih ruku. U aprilu i maju zabilježeno je sedamnaest dana sa aktivnostima, kada su u funkciji bili radari i sredstva veze, a dejstvovalo se u okviru sedam dana.

Direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović rekao je za naš portal da je atmosfera pod potpunom kontrolom.

- Ispaljene su 173 protivgradne rakete. Štete na području koje branimo nisu evidentirane. Ovaj dio sezone bio je u okviru prosjeka, ali dosta mirniji od onog  koji očekujemo. Uvjereni smo da će nas ljetni dani staviti pred veće izazove, odnosno pred veće komplikacije koje će donijeti grmljavinska oblačnost i potencijalna pojava grada - rekao je Dejanović.

U ovom preduzeću su svjesni odgovornosti. Sve češće se bilježe štete od grada pričinjene u susjednoj Hrvatskoj i središnjem dijelu Federacije BiH. Kada se uporede štete jasni su efekti naše protivgradne zaštite koja je u aktivnoj fazi od polovine aprila do polovine oktobra.

- Hrvatska je suočena sa problemom, jer protivgradna zaštita po zakonu treba biti aktivna od početka maja, mada se ona već nekoliko godina u pogon stavlja prvog dana juna. Oni još nisu spremni za aktivno dejstvo i imali su značajne štete od sjevernih i sjevernozapadnih prodora iz pravca  Slovenije.

U Federaciji BiH smo zabilježili dobar pomak. Od prošle godine u sistemu naše zaštite su tri opštine iz Tuzlanskog kantona - Srebrenik, Lukavac i Čelić. Taj dio nije imao šteta, već centralni dio koji još nije u sistemu - rekao je Dejanović.

Protivgradna preventiva u novu sezonu ušla je sa 2.600 raketa preostalih iz prošle sezone. Na početku sezone nabavljeno je još 320 raketa, a nakon završene tenderske procedure slijedi nabavka još 980 protivgradnih raketa koje će biti dopremljene do kraja juna.

Tu je i 30 prizemnh generatora koji štite pogranično područje od Kozarske Dubice do Srpca, područje oko banjolučkog aerodroma i naseljena mjesta Gradišku i Laktaše.

B. Grgić