Vanja u „Survivoru“, Plećašu se gubi svaki trag, Kukić menadžer u Njemačkoj

Izbor najboljeg sportiste održava se još od davne 1955. godine kada je u organizaciji tadašnjih „Krajiških novina“ (današnji „Glas Srpske“) održan prvi izbor najboljeg sportiste Bosanske Krajine, a čast da bude prvi laureat pripala je gimnastičaru Mirku Petričeviću.

Od 1992. godine bira se najbolji sportista Republike Srpske, a portal mojabanjaluka.info donosi priču o tome gdje su i šta rade nekadašnji laureati. Prvi najbolji sportista Srpske bio je Miroljub Kremenović. On je danas predsjednik Upravnog odbora Karate saveza RS i član Predsjedništva Karate saveza BiH.

Kremenović je 1992. godine sa reprezentacijom Jugoslavije ostvario zapažene rezultate na Svjetskom prvenstvu u Granadi. Sa drugovima iz reprezentacije osvojio je četvrto mjesto u ekipnoj konkurenciji, a isti uspjeh ponovio je i u pojedinačnoj konkurenciji.

Godinu dana kasnije najbolji sportista Srpske postala je košarkašica Sanda Vuković. Ona i danas živi u Banjoj Luci, ali se više ne bavi aktivno košarkom. Jedno vrijeme je sa suprugom imala piceriju „Sanda“ na tranzitu. Vuković je igrala za „Mali Krajišnik“, a pripadala je generaciji Slađane Golić, Snježane Šipke, Mersade Bećirspahić i Lene Trajkovski s kojima je pokorila jugoslovensku i svjetsku košarku.

Karatista Dragiša Vuletić izabran je za najboljeg sportistu 1994. godine. Danas živi i radi u Bijeljini. Nikada nije poražen na međunarodnim turnirima, a u Bijeljini je „doveo“ novi fitnes režim – krosfit.

Godinu dana kasnije titulu najboljeg sportiste godine ponijela je sambo borac Vanja Mandić. Ona danas živi na relaciji Beograd-Laktaši i radi kao tjelesna pratnja. Mandićeva je jedno vrijeme živjela i u Bahariju u Bangladešu. Ona je 2009. godine bila učesnik prvog „Survivora“, a tokom boravka u Panami dobila je malariju.

Njeno ime se pojavilo 2013. godine kada je objavljeno da je upravo ona poklonilo kofer u kojem se nalazilo dva i po kilograma kokaina žrtvi narko-trafikinga Milici Kojić i njenom prijatelju.

O Milošu Plećašu, kik-bokseru koji je proglašen najboljim sportistom 1996. godine, niko ne zna ama baš ništa. Sportski novinari s kojima smo razgovarali kažu da se Plećašu izgubio svaki trag, a mnogi pominju da je čak postao dio Legije stranaca.

Borilački sportovi su i godinu dana kasnije, 1997. godine, dali najboljeg sportistu Srpske. Ovaj put je to bio karatista Siniša Gatarić. Gatarić danas živi u Prnjavoru, član je SDS-a, a bio je i načelnik ove opštine.

Košarkaš Zoran Kukić bio je najbolji 1998. godine. Nekada je igrao u banjalučkom „Borcu“, a danas živi i kao menadžer radi u Njemačkoj. Igračku karijeru završio je u Kelnu sa kojim je osvojio Kup Njemačke i jedno vrijeme radio je kao trener omladinaca ovog kluba i istovremeno je jedan period vodio seniorski tim.

Nakon njega na postolje se popela Slađana Golić. Ponikla je među „malenima“ čiji dres je nosila u dva mandata - od 1978. do 1989. i od 1997. do 2000. godine. Igrala je i za Šantakler Bordo, Hemofarm i Pamplonu, a za reprezentaciju Jugoslavije odigrala je 465 utakmica.

Tokom igranja za „plave“ oko vrata joj je zasijalo šest medalja - bronzana i zlatna sa dvije Univerzijade (1983. i 1987. u Edmontonu i Zagrebu), srebrne na evropskim prvenstvima 1987. i 1991. u Kadizu i Tel Avivu, te srebrne sa Olimpijskih igara u Seulu 1988. i svjetskog prvenstva dvije godine kasnije u Kuala Lumpuru. Golićeva i dalje živi u gradu na Vrbasu, radi u Turističkoj organizaciji Banje Luke i nije u svijetu košarke.

Karatista Dalibor Blagojević proglašen ja ze najboljeg sportistu 2000. godine, a danas radi kao inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS. Bio je šef Odsjeka za razbojništva krim policije Policijske uprave Banja Luka.

Karatista je bio i Boris Jeličić koji je ovo priznanje dobio godinu dana kasnije. Jeličić živi u Banjoj Luci i trener je Karate kluba „Vrbas“. Jeličić je klub osnovao prije devet godina i to sa Daliborom Blagojevićem, Boškom Latinovićem i Milanom Trkuljom.

Draženko Ninić proglašen je za najboljeg sportistu Srpske i 2002. i 2003. godine. Profesionali prvak Evrope je bio četiri puta, a profesionalni svjetski prvak tri puta u tri različite federacije.

Vrhunac njegove karijere predstavljala je borba u manifestaciji „Noć šampiona“ pred domaćom, banjalučkom publikom u kojoj je nokautirao Francuza Hišema Medukalija i prigrabio svjetsku krunu u WKA verziji. Živi u Banjoj Luci gdje obučava Žandarmeriju.

Kuglaš Đorđe Paštar bio je najbolji sportista 2004. godine. Danas ima 61. godinu, živi u Banjoj Luci i amaterski se bavi kuglanjem. Najvredniji rezultat Paštar je ostvario na Svjetskom prvenstvu kada se u rumunskom Brašovu popeo na pobjedničko postolje, a oko vrata mu je bila bronzana medalja.

U godini kada je obilježena desetogodišnjica Dejtona, kada je uhapšen Ante Gotovina i kada je umro papa Jovan Pavle II, za najboljeg sportistu Srpske izabran je kajakaš Goran Pašić. On danas radi u Kajak kanu klubu „Vrbas“, a radio je i kao nastavnik/profesor italijanskog jezika.

Lusija Kimani došla je u Republiku Srpsku iz Kenije 2005. godine. Godinu dana kasnije izabrana je za najboljeg sportistu Srpske. Posljednje dvije godine je rekreacioni trener u dvije različite organizacije. Sada radi kao izvršni direktor rekreacionog kluba RC „Lucia Kimani“. Sa suprugom i kćerkom živi u Prijedoru.

Prva odbojkašica koja je proglašena najboljim sportistom Srpske je Dijana Vasić. Ona je tu titulu ponijela 2006. godine. Nakon što je završila karijeru, u Brčkom je osnovala Odbojkašku akademiju „Dijana Vasić“.

Nakon nje, najbolji sportista RS postao je džudista Mitar Mrdić. Trofejni džudista i višestruki šampion Balkana prošle godine bio je kandidat SNSD-a za odbornika u gradskoj Skupštini Trebinja. Radi i živi u Trebinju.

Jedan od najboljih napadača u bh. fudbalu je Nemanja Bilbija koji je proglašen najboljim sportistom Srpske 2009. godine. Bilbija je ujedno bio prvi fudbaler koji je dobio ovo priznanje od 1992. godine. Danas igra za „Zrinjski“, a slobodno vrijeme provodi u Banjoj Luci.  

Još jedan karatista se okitio lentom najboljeg sportiste Srpske. Bila je to Dragica Drapić i bila je to 2010. godina. Ona je u aprilu ove godine u pojedinačnoj konkurenciji (68+) osvojila zlatnu medalju i naslov prvaka RS na Seniorskom prvenstvu Srpske u karateu. Kao i Mrdić, i ona je prošle godine bila kandidat za odbornika u Skupštini Grada Trebinja i to kao kandidat koalicije US-PUP.

Nakon nje – još jedan karatista: Mladen Ploskić. Ploskić je i „nosilac“ najduže kose među najboljim sportistima Srpske. Dva puta je osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u karateu 2007. (Italija) i 2009. (SAD).

Kao reprezentativac Republike Srpske na osmom Svjetskom seniorskom prvenstvu u karateu 2011. u Liberecu osvojio je zlatnu medalju u apsolutnoj kategoriji pojedinačno, a bronzu u ekipnom nastupu. Član je karate kluba „Sloga Hemofarm“ iz Doboja. Radi kao karate trener mlađih selekcija u matičnom klubu.

Karate niz prekinula je 2012. godine plivačica Ivana Ninković. Sa 16 godina i 228 dana nastupila na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Životni put ju je kasnije odveo u SAD na školovanje. Nakon diplomiranja na Arizona State University dobila je ponudu za posao u naftnoj kompaniji u Houstonu. Tri godine je radila kao inženjer u ovoj kompaniji. Plivala je za tim „Sun Devils“, a onda se okrenula trčanju, trail trčanju i planinarenju.

U godini kada je svrgnut Muhamed Mursi, kada je na Damask bačen bojni otrov sarin i kada je tajfun „Haiyan“ razorio Filipine, košarkaš Filip Adamović je postao najbolji sportista Srpske. Bivši košarkaš „Igokee“ ove godine karijeru je nastavio u francuskoj Pro B ligi, drugom rangu takmičenja i to za klub „Gris Oberhofen“.

Igrač „Igokee“, „Cibone“ i „Partizana“ Nemanja Gordić proglašen je za najboljeg sportistu Srpske 2014. godine. On je prošlu sezonu počeo kao košarkaš Partizana, ali posle brojnih turbulencija u klubu i loših igara cijelog tima odlučio je da prihvati ponudu Mornara iz Bara. Za njega je veliko interesovanje pokazala turska „Bursa“.

Karatiskinja Nataša Vidović iz Prnjavora proglašena je 2015. godine za najbolju sportistkinju Republike Srpke, u sklopu 61. izbora za deset najboljih sportista godine u organizaciji „Glasa Srpske“. Na lokalnim izborima 2016. godine osvojila je mandat u Skupštini opštine Prnjavor kao član SDS-a.

Plivač Mihajlo Čeprkalo je osvojio više od 500 medalja i 30 pehara na međunarodnim takmičenjima, a trenutno je trideset sedmi plivač svijeta. Prije pet godina postao je najbolji sportista Srpske, a prošle godine je dobio Državnu nagradu za sport na osnovu odluke Savjeta ministara BiH. I dalje aktivno trenira plivanje.

                                                                                                                                                                 G. Dakić

Tagovi: