Unaprijediće rad školske biblioteke: Ideja osnovaca iz Osinje osvojila nagradu od 3.000 maraka

Učenici JU OŠ „Đorđo Panzalović“ učestvovali su u trećoj „Upshift“ radionici i jedan su od pet timova čija je ideja nagrađena sa 3.000 maraka.

„Upshift“ je program za osnaživanje i edukaciju mladih ljudi kako bi prepoznali izazove u svojim zajednicama, te za njih osmislili i sproveli preduzetnička rješenja.

Od 77 pristiglih prijava, izabrano je 12 ideja iz lokalnih zajednica, a među njima je i tim “Čitalići” iz OŠ „Đorđo Panzalović“ sa problemom „Neopremljena školska biblioteka i nedostatak knjiga“.

Svih 12 timova su, na završnom događaju organizovanom „online“, imali priliku da prezentuju svoje ideje, ali i da razmjene iskustva sa treće „Upshift“ radionice.

– Tim čine učenici 8. i 9. razeda Savo Adžić, Andrej Tadić, Katarina Nedić, Nataša Adžić i Manuela Todorić, a koordinaciju rada tima vršila je školski bibliotekar Ana Đurđević. Oni su radili sa svojom mentoricom koja im je dodijeljena ispred programa Upshift kako bi zajedno osmislili rješenje i predstavili se pred žirijem, te su jedan od pet timova koje je žiri odlučio nagraditi novčanim iznosom, saopšteno je iz OŠ „Đorđo Panzalović“.

Pored grantnih sredstava, za ovih pet timova biće obezbjeđena dodatna edukacija iz finansijske pismenosti, te mentorska podrška tokom provođenja rješenja u trajanju od tri mjeseca.

– Naš tim čeka još dosta posla oko implementacije rješenja, ali oni su presrećni jer su učinili nešto značajno za svoju školu, a i stekli jedno novo iskustvo. To će sigurno unaprijediti kvalitet nastave u ovoj školi, a opremljena školska biblioteka i nove knjige motivisati učenike da zavole čitanje, kažu u osinjskoj školi.

Inače, radionicu je organizovalo humanitarno udruženje Genesis Project u saradnji sa UNICEF-om BiH, a uz podršku Kraljevine Švedske.

Derventa Cafe

Tagovi: