Udruživanje proizvođača nova šansa za poljoprivredu

U Centru za kulturu, u organizaciji Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i opštine Derventa, održano predavanje na temu značaja i uloge zadruga i udruživanja za razvoj poljoprivredne proizvodnje odnosno značaj klasterskog organizovanja.

Radmila Cvijić iz Ministarstva poljoprivrede je istakla činjenicu da bez udruživanja poljoprivrednici teško mogu da odgovore na izazove tržišta.

– U Ministarstvu smatramo, a to je prepoznala i svaka lokalna zajednica, da naši poljoprivredni proizvođači ne prepoznaju značaj međusobnog povezivanja kako u udruženja tako i u zadruge. Cilj uvezivanja je njihovo bolje pozicioniranje na tržištu, projekti su im lakše dostupni ukoliko nastupaju zajedno i zajednički mogu lakše da nađu tržište. Novost na području Srpske i dobojske regije jeste osnivanje klastera kao oblika uvezivanja. Klaster podrazumijeva šire teritorijalno povezivanje srodnih oblika kako poljoprivrednih proizvođača tako i prerađivača, snabdjevača repromaterijalom u jednu cjelinu kako bi zajednički pronašli tržište, rekla je Cvijićeva.

Slađana Berić Tovirac iz Jedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede je govorila o mogućnostima za privlačenje sredstava kroz IFAD projekte istakavši da se sada radi o drugom ciklusu projekata te da je prethodni realizovan sredinom prošle godine.

– Počele su aktivnosti na realizaciji projekta „Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima“ koji se realizuje u svim opštinama Srpske dok je realizacija prethodnog bila vezana samo za ruralno razvijena područja. Cilj projekta je integrisanje malih poljoprivrednih proizvođača u organizacije odnosno udruženja i zadruge u cilju efikasnijeg nastupa na tržištu kroz osnaživanje kapaciteta samih udruženja i zadruga. Projektom se podržavaju podsektori proizvodnje kornišona, plasteničke proizvodnje, proizvodnje voća, sakupljanja šumskih plodova, pčelarske proizvodnje, a do kraja godine i sektora mljekarstva, rekla je Berić Tovirac.

Naglasila je da projekat podržava formiranje klastera što omogućuje ostvarenje određenih benefita poput start-paketa za nabavku repromaterijala i jačanje kapaciteta nabavkom oprema.

U okviru svih ovih aktivnosti potrebno je i pažnju posvetiti savjetodavnom radu i obuci poljoprivrednih proizvođača te raditi na sertifikaciji proizvoda i povećanju njihovog kvaliteta.

Predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga smatra da bez udruživanja poljoprivredna proizvodnja ne može da opstane niti da se povećava. Mišljenja je da udruživanje treba podići na viši nivo i po vertikali uvezati udruženja i zadruge.

– Situacija je takva da se mora zajednički raditi na stvaranju ambijenta za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Tržište je dosta neuređeno, moramo ulagati u proizvođačke kapacitete, uvesti nove proizvode i sistem sezonske zaštite poljoprivredne proizvodnje, a treba stvoriti uslove da se uvede i diferencijalna stopa PDV-a. Bitno je da zadržimo mlade ljude na selu jer bez toga nećemo imati uslove za dalji razvoj. Samo kroz zajednički nastup na tržištu možemo biti konkurentni, istakao je Kulaga.

Na području opštine jedino je organizovan sistem u proizvodnji mlijeka, ali se u zadnje vrijeme stavlja akcenat i na organizovanje poljoprivrednika u drugim sektorima poljoprivredne proizvodnje, pogotovo u sektoru voća i povrća.

Poljoprivrednik Milenko Vujičić iz Donje Bišnje, koji se bavi proizvodnjom mlijeka i mesa te uzgojem žitarica i uljarica, smatra da je potrebno da se poljoprivrednici kroz udruživanje izbore za veću otkupnu cijenu mlijeka jer će se u suprotnom smanjivati proizvodnja mlijeka.

Drago Planinčević iz Osinje se bavi uzgojem svinja te ističe da je situacija dosta nepovoljna u ovom sektoru jer nisu povezani udruženjem, cijena mesa je ostala ista već duži niz godina, a hrana znatno poskupjela. Situaciju dodatno otežava i uvoz svinja.

derventa.ba

Tagovi: