U Štutgartu obilježen Dan Republike Srpske

“Sretna vam Republika Srpska”. Tako je Rajmond Haze, poslanik Hrišćanske demokratske unije, stranke Angele Merkel u pokrajinskom parlamentu, čestitao rođendan Republici Srpskoj u Štutgartu, glavnom gradu njemačke pokrajine Baden Vinterberg, u kome je obilježen deveti januar. Poslanici Bundestaga, Rajmond Haze i Štefan Kaufman, pozdravili su napore koje Srpska čini na evropskom putu, istaklinjenznačaj i poručili da je ona trajna kategorija.

Želim da vam kažem da smo u našoj partiji veoma radosni što je Republika Srpska izabrala evropski put”, izjavio je Rajmon Haze, poslanik CDU u Parlamentu Baden Vintemberga.

Više od 400 gostiiju došlo je na tradicionalnu proslavu u organizaciji Predstavništva Republike Srpske.

Dugo, dugo godina da slavimo, da podržavamo i ne damo našu Republiku Srpsku”, poručio je Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu.

Poruku je poslao i protojerej iz Štutgarta. Govorio je o značaju Republike Srpske i potrebi da je Srbi u rasejanju čuvaju koliko god mogu. Među zvanicama bio je i generalni konzul Srbije u Baden Vintembergu. Podrška braći preko Drine je, kaže, velika i tako će da ostati.

Volim da kažem da Srbiimajudvasrca, Srbiju i RS.A narodkojiimadvasrcaniko ne može da uništi”, dodaje Božidar Vučurević, generalni konzul Srbije.

Svako od nas je dio te Republike Srpske, i svako od nas treba da se bori i da od sebe najbolje. Neki su u ratovima dali najsvetije, život, da je stvore a mi moramo da se pomučimo i potrudimo da ona postoji i da opstane”, ističe Stanko Rakić, protojerej.

Republika Srpska se čuva u srcu i ima prijatelje širom svijeta, poručila je potpredsjednica Vlade koja je, sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju prisustvovala obilježavanju devetog januara u Štutgartu.

Mi 28. rođendan slavimo u miru i slobodi vječno zahvalni onima koji su u njene temelje ugradili svoje živote, odlučni da je jačamo i čuvamo u budućnosti”, rekla je Srebrenka Golić, potpredsjednik Vlade Republike Srpske.

Mi želimo da gradimo Srpsku zajedno sa svima koji žele dobro i koji cijene i poštuju Srpsku, nikoga ne napadajući. Isto tako, oni koji budu napadali mi ćemo se složno braniti. Ubjeđen sam da ćemo zajedno s vama, ljudima iz našeg rasejanja, raditi na uspješnijoj, boljoj i ljepšoj Republici Srpskoj”, kazao je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Proslave Dana Republike Srpske u zemljama u kojima djeluju predstavništva se nastavljaju. Nakon Belgije i Njemačke, na redu je Srbija, a po prvi put, deveti januar biće obilježen i u Grčkoj.

ATV