U Semberiji zasijano za 10 odsto više žitarica nego prošle godine

U Semberiji je ove godine zasijano 16.500 hektara obradive površine pod strnim žitima i uljanom repicom. To je za 10 odsto veći obim jesenje sjetve u odnosu na prošlu godinu. Pšenici je pripalo 13.000 hektara plodne oranice. Do sledeće godine mogu se očekivati dovoljne količine hljebnog žita i drugih kultura.

U Semberiji je ove godine zasijano 16.500 hektara obradive površine pod strnim žitima i uljanom repicom. To je za 10 odsto veći obim jesenje sjetve u odnosu na prošlu godinu. Pšenici je pripalo 13.000 hektara plodne oranice. Do sljedeće godine mogu se očekivati dovoljne količine hljebnog žita i drugih kultura. 

"Konkretno, sjetva je prošla dosta dobro. Imamo usjeva u različitim fazama, gdje je tek posijano, gdje polako niče, gdje je niklo. Dominira pšenica u većini slučajeva. Konkretno, ja sam ostao na nekim količinama od prošle godine, možda nešto malo više posijano", izjavio je Boško Radić, Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Podsticaji podižu kvalitet jesenje sjetve. Ni ovaj put neće izostati podrška Ministarstva poljoprivrede RS. 

"U najavi je, bar je tako ministar najavio da će i sledeće godine biti podsticaj po hektaru zasijane površine u iznosu od 300 KM. Znači, kao što je to bilo u prethodnoj godini. Pri čemu proizvođači treba da ispune određene uslove", kaže Dragan Zarić, rukovodilac Područne jedinice Bijeljina resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, prenosi ATV.

Pravo na podsticaje na proizvodnju pšenice i uljane repice u narednoj godini imaće gazdinstva koja dostave zahtjeve Agenciji za agrarna plaćanja RS, u skladu sa pravilnikom koji će biti usvojen početkom 2021. godine. Ratarske površine će biti predmet kontrola pa se poljoprivrednicima savjetuje da vjerodostojno prijavljuju zasijane parcele.

"Što se tiče strnih žita, odnosno konkretno pšenice moraju voditi računa o prijavama da se ne bi kroz kontroline utvrdile te neke greške i onda da naši poljoprivredni proizvođači ne budu uskraćeni tog podsticaja. Tako da će Odjeljenje za poljoprivrednu pomoći maksimalno svakom polj. proizvođaču da kvalitetno popuni te podatke, pogotovo te katastarske čestice", kaže Stevan Trivković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u GU Bijeljina.

Po ocjeni stručnjaka, stanje usjeva trenutno je zadovoljavajuće s obzirom da se kasnilo sa početkom sjetve. Najveći broj površina nalazi se u optimalnoj fazi sa dva do tri lista.