SZO: Bilo bi dobro da svi poslušaju Putina

Bilo bi dobro kada bi sve zemlje obratile pažnju na mjere u suzbijanju korona virusa kakve je najavio predsjednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju naciji u srijedu, rekla je predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Rusiji Melita Vujnovič.

- Htjela sam da kažem juče: da zamolimo Vladimira Vladimiroviča da se obrati pred SZO, svim zemljama - rekla je ona, prenosi Tass.

Prema njenim riječima, SZO je godinama upozoravala da borba protiv globalnih epidemija nije samo zdravstvena njega, već podrazumijeva i socijalne i ekonomske mjere koje je Putin, kako kaže, jasno najavio.

Ona je dodala da je izvještaj odmah predstavila zvaničnicima SZO koji su "bili iznenađeni" Putinovim obraćanjem.

Takođe je istakla da SZO prati prakse i strategije koje primenjuju zemlje i dodala da SZO može da izvuče pouke iz ruskog iskustva, prenosi Tanjug.

Putinove antikrizne mjere donijete zbog prijetnje virusa korona ruski eksperti ocjenjuju kao poruku naciji koja glasi – važan je svaki život, a ne statistika, ali i kao poziv na konsolidaciju i solidarnost svih snaga u borbi protiv virusa, piše Sputnjik.

Mjere su vrlo ozbiljne i usmjerene u tri pravca – za obezbjeđenje podrške ruskoj ekonomiji, preduzećima i građanima.

Mjere koje se tiču privrede su pravovremene i podrazumijevaju odlaganja plaćanja poreza i doprinosa, kao i davanje državnih garancija koje će pomoći da privreda funkcioniše. Putinova odluka o smanjenju premije osiguranja za plate veće od minimalne zarade tumači se ne samo kao podrška malom i srednjem preduzetništvu, nego i kao zaštita prava svih građana Rusije.

- To su apsolutno pravovremene mjere i po mom mišljenju, a to se prije svega odnosi na podršku preduzećima, privrednim subjektima. Veoma dobra, ispravna mjera je smanjenje stope premije osiguranja na 15 odsto – to je pravi podsticaj za povećanje plata stanovništva. To daje podršku stanovništvu u uslovima kada im prihodi padaju zbog pada radne aktivnosti... Prije svega, to će biti podrška porodicama sa ne baš visokim primanjima - rekao je Sergej Bodrunov.

Pod pretpostavkom da će doći do produbljivanja krize i najgoreg scenarija, eksperti ukazuju na to da će najveće probleme u tom slučaju imati male i srednje kompanije iz sfere turizma, ugostiteljstva, manje transportne kompanije i prodavnice. Zbog toga je poresko i kreditno odlaganje veoma važno za njihovo poslovanje, i to ne na mjesec dana, već na duži period. U skladu sa tim, odluka da se preduzećima odloži plaćanje poreza na šest mjeseci (osim PDV-a) smatra se važnom mjerom podrške.

- Dinamika širenja epidemije se ocrtava, ali nije najjasnija. Sve će zavisiti od toga kako se epidemija razvija. Ako scenario bude dobar, Dan Rusije, 12. jun, mogao bi da bude dan za glasanje. Imalo bi smisla da se na rođendan nove Rusije glasa za izmjenu Ustava - kaže za Sputnjik ruski politikolog Igor Šatrov.

Generalno, sve konkretne mjere za borbu protiv prijetnje širenja virusa korona koje je ruski predsjednik predložio veoma su obimne – socijalni paket izmjena uključuje indeksaciju penzija i naknada, ciljanu socijalnu podršku i obavezu države da pruži pristupačnu i kvalitetnu medicinsku njegu građanima.

Stručnjaci su se takođe zapazili da je njegov govor bio sadržajan, ispunjen konkretnim prijedlozima i važnim preporukama, a istovremeno pun povjerenja, smiren i bez suvišnih riječi.