Svjedočenje prevarenih: Kako je varao poznati teslićki “advokat” Zoran Ristikić (57)

"To je taj gad! Prevario me za 1.500 evra", s neskrivenim ogorčenjem je upro prstom nasamareni 48-godišnji R.Š, iz Prnjavora, na Fejsbuk profil svog “advokata” Zorana Ristikića (57), poznatog prvaranta iz Teslića, iza kojeg je zakukala i za glavu se uhvatila još uvijek neutvrđena kilometarska kolona prevarenih i lakovjernih.

On je, kako je pisao naš portal, ponovo dospio u žižu javnosti nakon što ga je u utorak policiji prijavila nesrećna Dervenćanka, kojoj je izmamio 5.500 maraka. Kao navodnom “zastupniku prava svih fizičkih lica u zemlji i inostranstvu”,  nasjela je na obećanje da će joj po osnovu oštečenja sluha njene kćerke usljed dejstava u prošlom ratu kao civilnoj žrtvi, namaknuti ogromnu finanskijsku dobit.

Ovaj Prnjavorčanin kao jedna od žrtava prevejanog Ristikića, koji se na svom Fejsbuk profilu predstavlja i kao “samostalni zastupnik”, pristao je da svjedočenjem za naš portal podijeli svoje gorko iskustvo.

Na naše pitanje kako se to njemu dogodilo i na konstataciju da on,  inače vlasnik zavidne imovine, svojevremeno i “kuće ljubavi”, a danas ugostiteljskog objekta, slovi za visprenog čovjeka i preduzetnika, bez uvijanja ocjenjuje svoju naivnost.

- Ja sam, zapravo, papak! Takav sam ispao.

Prisjeća se da mu je njegov budući, a zapravo lažni advokat Zoran Ristikić,  od jednog prijatelja iz Njemačke preporučen kao “kao uticajni advokat iz Teslića koji bukvalno nogom otvara vrata Budenstaga, da iz ne samo njihovih zatvora i ruku policije čupa i nevine i krive, dobiva nadoknade za pretrpljene strahove, povrede, penzije i druge zarade”.

- Upravo mi je takav čovjek i trebao, kako bi mi izbrisao njemačku potjernicu – priznaje otvoreno R.Š.

Objašnjava da je, kako kaže, zbog nekih ranije, uglavnom napakovanih, nestašluka i grijeha, za vratom mu bila potjernica, koja je umeđuvremenu zastarjela. A, čekao ga je i posao u  Švedskoj.

-  Iz svojih izvora dobio sam dojavu da Nijemci stalno nešto dopunjavaju kako bi potjernicu držali “živom”. Tako da nisam želio da rizikujem i lično odem u Njemačku. Zato sam i angažovao tog advokata koji mi je obećao da će posao završiti za 5.000 maraka. Objasnio mi je da mu je desna ruka jedan partner Nijemac, a da zbog toga što su često prevareni, od klijenata novac uzimaju unaprijed - kazuje R.Š.

Izigrani sagovornik priznaje i da je “advokat” na njega ostavio utisak  beskompromisnog borca za pravdu i zaštitu opljačkanih i ugroženih,  u borbi protiv, kako je rekao,  “korumpirane birokratije, policije i pravosuđa”. 

Predstavio se i kao ovlašćeni zastupnik oštećenih za BiH, Balkan i Evropu. Nije krio ni da je, uz lijepe žene, ljubitelj dobrih zalogaja i kapljice.

- Iz nekog instiktivnog opreza, umjesto zatraženih 5.000 KM, dao sam mu 1.500 evra. Ostatak sam obećao nakon što dobijem oslobađajuće papire iz Njemačke. Za vrijeme našeg, u mojoj režiji, čašćenja imao je tri poziva od navodne grupa ljudi koji su ga molili da ih zastupa. Nekome je odbrusio da će razmisliti, jer ima pouzdane informacije da su izvarali svoga advokata. Djelovao je zaista ubjedljivo - priča naš sagovornik.

Pošto mu se nakon ovog sastanka nije više javlja, a sluteći da je nasamaren, Prnjavorčanin je svog “advokata”, kao strastvenog pecaroša i pod izgovorom da ima namjeru da mu preda ostatak novca, uspio namamiti na ovdašnje jezero Drenova.  Nešto kasnije uspio je da ga uvreba i na vašaru na Vučijoj planini iznad Teslića.

U oba slučaja, međutim, vješti manipulant mu je izmigoljio, uljuljkujući ga uvjerenjem da se njegov predmet “krčka” u njemačkom pravosuđu i da je samo pitanje dana kada će se na njega staviti pečat.

Kada je, međutim, kasnije kročio na granicu, na ruke našeg sagovornika stavljene su - lisice!

Danas je slobodan čovjek, koji želi da ovom ispovijesti upozori druge.

- Spreman sam da, ukoliko me istražni organi pozovu, svjedočim protiv njega - kaže R.Š., pitajući se, s obzirom na samo njemu sada poznate mnogobrojne prevarene, “gdje toliki novac troši njegov “advokat”.

 Iz Policijske uprave Doboj još nismo dobili odgvor na pitanje gdje se Zoran Ristikić trenutno nalazi.

Vara i varalice

Među mnogobrojnim prevarenim, koji su nam se javili nakon objave teksta o posljednjoj prevari ovog navodnog advokata kojem je žrtva bila majka bolesnog djeteta, potresna je i priča jednog od 17 radnika iz Teslića, koji su umjesto dobrih zarada i smještaja u Iraku jedva izvukli živu glavu. Naš sagovornik tvrdi da ih je tamo, posredstvom partnera Nijemca, odveo sugrađanin Ristikić.

Kaže da ga i dan-danas u noćima more pakleni irački dani, gdje su ih uz cijevi na sljepočnicama i Kurdi zarobili! Pukom srećom jedan od njih uspio je da puteka Fejsbuka alarmira javnost i upozna o njihovoj životnoj drami.

Poznat je i slučaj  Ristikićeve sugrađanke koju je za lažnu nadu da će joj srediti da u Austriji dobije “naknadu za povredu na radu i naplatiti radni staž” ojadio za 14.500 evra.

Broj prevarenih još niko ni približno tačno nije utvrdio.

- Izvjesno je da je, osim onih koji su na pravdi Boga oštećeni, među prevarenim znatan broj i onih koji su pokušali “zaobilaznim” ili nezakonitim putem da se domognu raznih pogodnosti i dobiti. To, očito, Ristikiću ide naruku, jer ga zbog ovih okolnosti nisu ni prijavljivali policiji. Ipak, prevara je-prevara… - saznajemo od našeg izvora upućenog u lopovske predmete teslićkog “advokata”.

Ocrnio policiju i pravosuđe

Prevareni R.Š. u svjedočenju za naš list opisuje kako mu je Ristikić izmigoljio kada ga je u dva navrata “skolio” i zatražio povrat novca, jer je da je prevarant saznao od prijatelja iz policije.

- Tvrdio je da je zaprepašćen jer mu toliko ne vjerujem i toliko sam naivan. Govorio je: 'Pa, najveći lopovi i prevaranti su upravo u poliicji i pravosuđu. A, oni me mrze I kleveću jer  im ispred nosa i iz zatvora izvlačim nevine ljude' - prepričava za naš portal MojPrnjavor.info riječi svog "advokata" Prnjavorčanin, uvjeren da su upravo na tu priču nasjeli i mnogobrojni drugi prevareni ljudi.

Ninko ĐURIĆ

Povezana vijest: