Simićevi aforizmi nagrađeni na književnom takmičenju “Zlatni zmaj”

Derventskom književniku Nenadu Simiću pripala je Povelja sa srebrenom medaljom za drugo mjesto na Međunarodnom književnom takmičenju “Zlatni zmaj”  Ljubljana 2019. za najbolje aforizme, u konkurenciji 43 autora iz šest zemalja-Srbije, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Crne Gore i BiH.  Simiću je priznanje u Derventi uručio Saša Gajić, predsjednik Saveza srpske dijaspore Slovenije, koji je zajedno sa Udruženjem srpskih književnika u Sloveniji i organizovao ovo tradicionalno nadmetanje aforističara.

 - Ovo je moje prvo priznanje, i to na tako  prestižnom međunarodnom konkursu aforističara, u ovom jedinstvenom i kratkom obliku izražavanja. Istovremeno, često, i sažetom i paradoksalnom. To laskavo priznanje, svakako, biće mi još veći podstrek da zašiljim olovku…-kaže za naš portal Simić, koji je, inače, dobitnik mnogobrojnih književnih nagrda i priznanja.

BOGATA SARADNJA SA SAVEZOM SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE

Simiću je dodijeljena i Povelja počasnog člana Udruženja srpskih književnika Slovenije, kako je navedeno, za dugogodišnju požrtvovanost, nesebično pružanje pomoći u očuvanju srpskog nacionalnog dostojanstva, tradicije, kulture i jezika.

- Po svom stvaralaštvu a i mnogobrojnim priznanjima, Derventa zauzima istaknuto mjesto na književnoj mapi ne samo Republike Srpske-kaze Saša Gajić, koji je i predsjednik Udruženja srpskih knjževnika u Sloveniji.-Sa derventskim “Vihorom” imamo bogatu i sadržajnu saradnju na dobrobit Srba u Republici Srpskoj i Sloveniji.

 Gajić i Simić potkrepljuju da je nedavno,  na međunarodnim “Veselim danima srpske dijaspore Slovenije” u Ljubljani,  Savez srpske dijaspore Slovenije dodijelio specijalno priznanje sa zlatnom plaketom Srpskom knjževnom klubu “Vihor” iz Dervente za izuzetne rezultate u očuvanju srpske književnosti.

 U cilju dalje promocije očuvanja srpske tradicije, kulture i običaja,  naši sagovorniic su najavili realizaciju zajedničkog poduhvata, Saveza srpske dijaspore Slovenije i derventskiog Srpskog književnog kluba “Vihor”, međunarodnog književnog konkursa “Pesnikova duša”.  Centralna manifestacija biće održana 31. avgusta u Derventi.

N. ĐURIĆ

Tagovi: