SET: Može li cijena struje ispod 100 evra po megavatu?

Energetska kriza koja je u posljednje tri godine pogodila cijeli svijet, poskupila je megavat sa ispod 100 evra na preko 500 evra i uzburkala svjetsko tržište električne energije.

Sa smirivanjem krize, cijena megavata je opala na oko 105 evra, koliko iznosi ovih dana, ali posljedice turbulencija još uvijek traju. Ako želimo da smanjimo potrošnju, pravi put je podizanje cijena.

Cijene su u pojedinim zemljama i po dva i tri puta više, čak i u domaćinstvima. Međutim, visoke cijene su u put u energetsko siromaštvo.

Danas, energetska zajednica se pita postoje li šanse da se cijena električne energije spusti ispod 100 evra i vrati na raniji nivo i raspravlja o tome kako se nositi sa visokim cijenama električne energije u regionu.

Ovo su neke od tema i zaključaka o kojima se raspravljalo drugog dana Samita energetike u Trebinju.

Na panelu nazvanom “Kako se nositi sa visokim cijenama električne energije u regionu, snabdijevanjem električnom energijom i izazovima daljeg razvoja tržišta električne energije” govorilo se upravo o cijenama energije u veleprodaji i maloprodaji, te postavilo pitanje kolika bi cijena struje bila optimalna.

Direktor sektora za slobodno tržište Elektroprivrede Srbije David Žarković, kaže da sve zavisi od konteksta u kojem se cijene posmatraju.

Nijedna cijena električne energije nije previsoka niti je bilo koja preniska. To je jedini ispravan odgovor, zato što vam sve zavisi od konteksta u kojem posmatrate - rekao je Žarković.

Sličnog mišljenja je i Ervin Leko, rukovodilac sektora za tržište u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je sličnog mišljenja.

Niko od nas ne bi znao reći šta je visoka cijena. Nama je bitno da kupcima cijena bude takva da im omogući normalan život. Ali, za sve je cijena drastično skočila. Svi smo poslovali prošle godine u minusu i deficitu, ali smo se izborili da taj gubitak bude minimalan. Sada imamo dobit koja je to poništila. Prošlog ljeta nismo imali pomoć države, jedna EP je prodavala energiju a druga kupovala - rekao je Leko.

Rukovodilac sektora za tržište i tarife DERK BIH Almir Imamović kaže da je BiH najgore prošla po pitanju energetske krize zato što ima takvu balansnu poziciju.

Naše elektroprivrede su i pored toga dobro poslovale i skok cijena nije se posebno osjetio - tvrdi on.

capital.ba

Tagovi: