Jeste li pronašli svoju: Sedam znakova susreta sa srodnom dušom

​Svaki čovjek ima duhovnog blizanca, srodnu dušu. Tako su vjerovali drevni filozofi Platon i Sokrat, tako su mislili i Kabalisti u srednjem vijeku. 

​Prije našeg rođenja, bili smo zajedno sa srodnom dušom. Sjedinjavala nas je ljubav i potpuno razumijevanje. Neki filozofi vjeruju da smo mnogo puta se rađali na svijetu - i ponovo sretali "svog čovjek" ponovo se voljeli, doživljavali mnogo zajedničkih događaja, sretali i opet se rastajali ... 

​I u ovom zemaljskom životu možemo se ponovo sresti sa svojom duhovnom "polovinom". 

Kako poznati srodnu dušu, kako ne propustiti susret?

- Ne propušta se. Prepoznavanje "svog čovjeka" obično se dešava odmah. Trenutno. Filozofi opisuju ovaj osećaj kao "svjetlosni udar"; trenutno prepoznavanje srodne duše.

"To je on! To je ona! " bukvalno vrišti podsvijest. Ponekad je to moguće nakon nekoliko linija prepiske. Ponekad se prepoznavanje ne pojavljuje odmah, već nakon nekog vremena - ali to je uvijek vrlo kratak vremenski period.

- Susret je uvijek povezan sa znacima. Kao da okolni svijet uporno daje signale: to je važan događaj, sudbonosni susret! Ili u vašem životu postoji snažna kriza i ide niz teških promjena.

Ili stvarnost daje znakove. Psiholog Stanislav Grof je vidio čudesnu dugu za vrijeme prvog susreta sa srodnom dušom. To može biti značajna za vas muzika, pjesma, mjesto, prirodni fenomen: oluja, snijeg, pomračenje ... Znaci dolaze od svuda!

- Ne morate da pojašnjavate nešto u razgovoru, da objašnjavate, da govorite dugo - "svoj čovjek" vas razumije savršeno u pola riječi, a ponekad - čak i bez riječi. Nijeste uspjeli čak ni da izgovorite frazu, jer je on završio. Nijeste stigli ni da pomislite o nečemu - on ili ona već je to rekao/la.

- Nekada vas je pogodila i privukla jedna ista muzika. Na vas je snažan utisak ostavio jedan te isti film ili knjiga. Pjevate iste pjesme i smijete se na iste šale.

- Vaše djetinjstvo moglo je proći u sasvim drugačijim uslovima, ali značajni i ključni događaji su vrlo slični. Karakteri roditelja, gubitak voljenog čovjeka, dječija iskustva, usamljenost, odvajanje od voljenih ... Isti dječiji snovi, strahovi i osjećanja - kao da ste proveli djetinjstvo zajedno. I mnogo razgovora o djetinjstvu biće sa "svojim čovjekom" - kao da se zajedno sjećate onoga što ste doživjeli zajedno.

- Imate misaonu povezanost, kao kod nekih pravih blizanaca. Treba samo da mislite o "svom čovjeku", i on se pojavljuje. Na isti način i vi odgovarate na njegov misaoni poziv. Oboje savršeno osjećate emocionalno stanje drugoga, bez obzira koliko da ste daleko.

- Možete sanjati iste snove. Kod vas "rade" isti znaci. Imate zajedničke simbole i znakove: dobre ili loše. Prema događajima javnog života imate isti odnos.

Postoje i drugi znaci srodne duše. 

Samo treba zapamtiti: filozofi vjeruju da u zemaljskom životu, srodne duše rijetko mogu biti u srećnom braku. Moguće je; ali samo ako ste već "usvojili prošle lekcije", ako u vašem odnosu nema mjesta za ljubomoru, strah, zahtjeve, sumnje ... 

Obično "srodna duša" daje nam se zbog duhovne podrške i zbog prolaženja zajedničkih životnih lekcija. A ako se sve to prevaziđe i izbjegnu sitna i neprimjetna osjećanja, može se taj život proživjeti zajedno, srećno. I umrijeti jednog dana, da biste se ponovo sreli u drugom svijetu ...

Anna Kirjanova,  bebamur.com

Tagovi: