SDS-u i PDP-u većina u derventskoj Skupštini?

Konstitutivna sjednica Skupštine opštine Derventa, nakon sprovedenih izbora i preuzetih odborničkih certifikata, zakazana je za sutra, a politička situacija u toj opštini je došla do usijanja.

Izborni prag od tri odsto glasova prešlo je deset političkih partija, a sami izbori izazvali su pažnju u cijeloj Republici Srpskoj, ali i šire jer je tek u foto-finišu odlučeno ko će biti njen novi načelnik.

Iako su u SDS-u izbornoj noći 15. novembra slavili pobjedu svog kandidata za načelnika Vlade Kovačevića, rezultat se preokrenuo u korist kandidata SNSD-a Milorada Simića kada su prebrojani svi glasovi, uključujući i one putem pošte. Simiću je to peta, uzastopna pobjeda u trkama za prvog čovjeka opštine, ali sudeći prema izjavi iz lokalnog SDS-a neće imati većinu u parlamentu jer će taj dio izbornog kolača uzeti opozicioni blok.

BROJ GLASOVA I MANDATA

SNSD / 3.643 / 8
SDS /2.505 / 6
SP -/1.659 / 4
PDP / 1.387 / 3
US / 891 / 2
DNS / 813 / 2
SPS / 675 / 1
NDP/SNS / 659 / 1
SDPBIH/NS BIH / 621 / 1
HDZ BIH / 506 / 1

Simić je pred izbore obezbjedio pisanu podršku čak 11 partija, mimo tog bloka bili su samo SDS i PDP, ali će, kako sada stvari stoje, i na koalicije u Derventi uveliko uticati epilog političkih odnosa na republičkom nivou.

U SO Derventa ima mjesta za 29 odbornika, a većinu će imati onaj ko sakupi 15. SNSD je osvojio najviše glasova na izborima i to im je donijelo osam mandata, SDS je osvojio šest, socijalisti Petra Đokića četiri, PDP ima tri, po dva odbornika imaju Ujedinjena Srpska i DNS, a po jednog SPS Gorana Selaka, koja je nastala nakon što dio članstva istupio iz SP-a, zatim NDP/SNS, SDPBIH/NS BIH i HDZ BiH.

Poslednjih dana Derventom kruže priče da bi Mirko Zemunović iz SP-a i Slavko Bojanić, koji je mandat osvojio kao kandidat Ujedinjene Srpske, mogli da se priklone opozicionom bloku, uz DNS i SPS zbog njihovog razlaza sa SNSD-om na nivou Republike Srpske. Na tu stranu sale će i odbornik koalicije SDP BiH- NS BiH, nove na političkoj sceni Dervente, Marinko Nikolaš.

U opštinskim odborima SP-a i US-a nisu htjeli da iznose više detalja o aktuelnoj političkoj situaciji. Kratko su poručili za portal MojaDerventa.info da, ipak, treba sačekati sutrašnji dan.

Iz SDS-a su jasno poručili da imaju na svojoj strani potreban broj odbornika za formiranje skupštinske većine.

Imamo 15 potpisanih izjava i vidjećemo da to sutra i na terenu pokažemo. SDS i PDP čine okosnicu, a tu su i DNS koji je prešao na našu stranu i na republičkom nivou, zatim SPS, dva samostalna odbornika koja dolaze iz SP- a i Ujedinjene Srpske te odbornik Marinko Nikolaš. To je dogovoreno”, potvrdio je za portal MojaDerventa.info šef derventskog SDS-a Branko Katanić.

Katanić, koji je i na ovim izborima osvojio odbornički mandat, dodaje i da će taj koalicioni blok za predsjednika SO predložiti Mirka Zemunovića koji je mandat osvojio kao kandidat SP-a.

U opštinskom odboru SNSD-a nismo dobili komentar na navode SDS-a i sveukupnu postizbornu situaciju.

MojaDerventa.info