Preminuo Zlatko Saračević

Legendarni hrvatski rukometaš Zlatko Saračević preminuo je večeras od srčanog udara u 60. godini života.

Proslavljenom hrvatskom rukometašu i treneru Podravke Zlatanu Saračeviću pozlilo je nakon derbija s Lokomotivom u Koprivnici. Odmah je prebačen u bolnicu.

U najvećem derbiju hrvatskog ženskog rukometa Podravka Vegeta je u Koprivnici pobijedila Lokomotivu s 32:29 i napravila veliki korak prema novom naslovu prvakinja.

Za Podravku je to bila 12 pobjeda u isto toliko susreta, dok je Lokomotiva doživjela drugi poraz ove sezone uz 12 pobjeda.

''Čestitam curama što su izdržale sve ovo. Moram priznati da je pritisak bio nenormalan. Bilo je najvažnije smiriti cure jer smo s jedne strane bili u teškoj situaciji što se tiče Lige šampiona i ti porazi su djelovali. Bio je to pravi derbi, Lokomotiva je prava ekipa u kojoj igra sedam osvajačica brončane medalje i šteta što nije bilo publike da vidi jedan super-kvalitetan meč. Na kraju su odlučili naša širina i kvalitet koje još uvijek imamo'', rekao je Saračević kojem je pozlilo odmah nakon što je dao ovu izjavu i istog trenutka je prebačen u koprivničku bolnicu, piše Podravski list.

Zlatan "Zlatko”" Saračević rođen je Banjaluci 5. jula 1961. Bivši je jugoslovenski i hrvatski rukometaš i rukometni trener. Rođen je u sportskoj porodici Hamdije Saračevića, dugogodišnjeg odbojkaša, fudbalera i na kraju rukometaša u Borcu iz Banjaluke i reprezentativac Jugoslavije. Njegov stric Zlatan, po kojem je i dobio ime, bio je prvak SFRJ 1980. u bacanju kugle, učesnik Olimpijskih igara u Barseloni 1992. kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

Reprezentativnu karijeru Saračević je počeo u juniorskoj reprezentaciji Jugoslavije sa kojom je osvojio zlatnu medalju na Svetskom juniorskom prvenstvu 1981. u Potugaliji.

Saračević je bio član jugoslovenske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu 1986. osvojila zlato a na Olimpijskim igrama 1988. u Seulu bronzu. Nastupio je na svjetskom prvenstvu 1990. na kojem je Jugoslavija osvojila četvrto mesto, izgubivši susret za bronzu od Rumunije.

Sa hrvatskom reprezentacijom je bio olimpijski pobjednik u Atlanti 1996, svjetski vicešampion na Islandu 1995, osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Portugalu 1994. i zlata na Mediteranskim igrama u Langdok-Rusijonu 1993. Godine.

(Index.hr)

Tagovi: