Predstava "Žensko srce u šinjelu" u utorak u Derventi

Komad "Žensko srce u šinjelu", rađen po tekstu Mihajla Vitezovića i u režiji slavne glumice Mirjane Karanović, biće izveden u utorak u Centru za kulturu u Derventi, dok bi večeras ova predstava trebalo da gostuje u Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Glumice iz Beograda Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović ovu predstavu premijerno su izvele 2018. godine, sto godina od završetka Prvog svjetskog rata, a do danas iza sebe imaju brojne nastupe u Srbiji, Republici Srpskoj i inostranstvu.

"U predstavi pratimo tri glumice Iskru, Jasnu i Senku koje pokušavaju da urade predstavu povodom obilježavanja godišnjice Prvog svjetskog rata o životima triju heroina: Milunke Savić, koja je bila najodlikovanija žena vojnik u istoriji ratovanja, Flore Sends, koja je bila jedina Britanka sa činom kapetana u srpskoj vojsci, i Nadežde Petrović, koja je napustila lagodnost svog života i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu spremna da da i svoj život ako treba", stoji u sinopsisu, prenose Nezavisne. 

Kako je navedeno u opisu radnje, čekajući da se pojavi reditelj, glumice preispituju svoje živote, ali i međusobno otkrivaju stvari koje ne znaju jedna o drugoj.

"Stalne svađe među njima zbog kašnjenja reditelja, zbog nedovršenog teksta za predstavu, zbog loših uslova u kojima rade dovode u jednom trenutku i samo izvođenje predstave u pitanje. Ipak, na neki način sudbina velikih heroina inspiriše i mijenja i glumice same", kratki je opis radnje predstave.

Pozivajući gledaoce, iz agencije "Venturo", koja je organizator pomenutih izvođenja u Derventi i Doboju, navode da u predstavi ima i elemenata komedije savršeno uklopljenih u duh Srbije sa početka 20. vijeka.

"Predstava je od strane kritike i publike proglašena za jednu od najboljih na temu Prvog svjetskog rata, a 15. novembra 2019. godine izvedena je u Srpskom kulturnom centru u Parizu", navode iz "Ventura".

Same akterke predstave govore da im je velika čast što igraju heroine Velikog rata i da imaju sjajne povratne reakcije gdje god da igraju.

"Velika mi je čast da igram ulogu Milunke Savić. Ne kažem ni da smo dostojne da igramo tako velike priče, ali dajemo sve od sebe. Maksimalno i sa velikom ljubavlju i strašću pričamo ove priče, jer su zaista velike i antičke. To publike prepoznaje i imamo sjajne reakcije", ističe glumica Nina Grahovac.

Jovana Petronijević kaže da se Flora Sends, lik koji tumači, tri puta vraćala u rat i da je bila jedina žena kapetan u srpskoj vojsci.

"Mi ne dajemo doprinos samo drugim ljudima i omladini. Ja sam pre svega dala doprinos sebi, jer o Flori Sends, iskreno da vam kažem, nisam učila ni u školi ni na fakultetu, ali sticajem okolnosti moj otac je imao knjigu o njoj i ja sam u stvari od njega i čula za tu veliku ženu. Mislim da bi učenici svih srednjih škola, pogotovo medicinske jer je stručna, trebalo da pogledaju ovu predstavu da bi naučili nešto o našoj istoriji", navodi Petronijevićeva, pišu Nezavisne. 

Vesna Paštrović na kraju navodi da je radeći na ovoj predstavi ona Nadeždu Petrović doživjela kao jednu toplu i brižnu osobu.