Posebna sjednica Narodne skupštine RS do kraja sedmice

Predsjednik SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, najavio je juče da će posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će se raspravljati o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj, sa nivoa BiH, biti održana do kraja naredne sedmice.

Potvrdio je to za Srpskainfo i Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, koji u odsustvu Nedjeljka Čublilovića, de fakto rukovodi Skupštinom.

Kako je ranije već objavljeno, na pomenutoj sjednici će na dnevnom redu biti pet tačaka, između ostalih i vraćanje nadežnosti Republici Srpskoj u oblasti odbrane i indirektnog oporezivanja.

– Vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj je važan zadatak za Narodnu skupštinu RS. Zato sam za utorak sazvao sjednicu Kolegijuma Narodne skupštine, na kojoj ćemo se dogovoriti o datumu održavanja posebne sjednice – objavio je Šulić na društvenim mrežama.

Za Srpskainfo Šulić je ponovio da je optimista i da je siguran da će se predstavnici Klubova poslanika sutra dogovoriti o svemu.

– Očekujem da će sjednica biti održana do kraja sedmice – kategoričan je Šulić.

U opoziciji, međutim, nisu saglasni da je sve baš tako jasno i sigurno, kako tvrde funkcioneri vladajućeg SNSD.

– PDP ce zauzeti stav o posebnoj sjednici kad budemo sigurni da će ona biti održana.Iako svi iščekuju posebnu sjednicu, Dodik, Šulić i drugi funkcioneri SNSD kruže “kao kiša oko Kragujevca” i nikako da stisnu petlju i saopšte datum sjednice – kaže za Srpskainfo potpredsjednik PDP Igor Crnadak.

Crnadak dodaje da je u ovom trenutku jedino sigurno da PDP neće podržati nikakve nepromišljene avanture, koje mogu biti rizične za Republiku Srpsku i ugroziti njen status “države u državi”.

– Ne smijemo se kockati sa onim što imamo – poručuje Crnadak.

On je istakao da vlast svjesno proizvodi krize i tenzije, jer po svaku cijenu želi da izbjegne najvažnije teme, kao sto su bogaćenje SNSD-ovih ljudi tokom korone, bliske veze visokih funkcionera MUP RS i međunarodnih narko kartela, potpuni izostanak stranih investicija,  sve skuplji život u Republici Srpskoj.

– Ipak bez obzira na to, spremni smo za raspravu na sve teme, a posebno za raspravu o ukidanju Oružanih snaga BiH, ukoliko SNSD ne povuče tu temu sa dnevnog reda – zaključio je Crnadak.

srpska.info

Tagovi: