Poreski inspektori smješteni iza rešetaka

Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor za troje inspektora Poreske uprave Republike Srpske, koji su uhapšeni u akciji "Afrodita" zbog sumnje da su od vlasnika jednog salona ljepote uzeli 5.000 KM mita da bi smanjili kaznu za uočene nepravilnosti.

Tako su odlukom sudije iza rešetaka završili Igor Grahovac, Dragoslav Tubić i Snežana Dragičević -  Mitrović.

Kako je saopšteno na stranici Okružnog suda, navodeći inicijale Grahovcu se na teret stavlja krivično djelo trgovina uticajem, a Tubiću i Mitrovićevoj primanje mita. 

Navodi se da im je pritvor određen na prijedlog Republičkog tužilaštva zbog bojazni od uticaja na dokaze, svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

- Osumnjičenom Igoru Grahovcu stavlja se na teret da je  od 07. novembra  do 06. decembra  na poručuju  Banjaluke, kao ovlašćeno službeno lice Poreske uprave Republike Srpske, koristeći službeni položaj kod poreskih inspektora Dragoslava Tubića i Snežane Dragičević - Mitrović posredovao da ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti skladu sa Zakonom o poreskom postupku Republike Srpske. Tubić i Dragičević -Mitrović su 7. novembra vršili kontrolu kod oštećene, samostalnog preduzetnika iz Banjaluke. Grahovac je nakon te kontrole  nakon više obavljenih razgovora i sastanaka sa oštećenom i njenim suprugom, posredovao da poreski inspektori ne izvrše službenu radnju obračuna posebnog poreza na uvećanje imovine oštećene u punom iznosu, koja se morala izvršiti u skladu sa Zakonom o utvrđivanju imovine i posebnom porezu na imovinu, kao i da ne izvrše službenu radnju sačinjavanja zapisnika o izvršenom inspekcijskom pregledu i izdavanja prekršajnog naloga - piše u saopštenju Republičkog tužilaštva.

Dalje je navedeno da se Tubiću i Dragičević - Mitrović stavlja se na teret da su od 07. novembra do 06. decembra  na području Banjaluke kao ovlašćena službena lica, lično ili preko Grahovca, zahtijevali za sebe novac od oštećene i njenog supruga, da u okviru svojih ovlašćenja ne izvrše  obračun posebnog poreza na uvećanje imovine oštećene u punom iznosu, kao i da ne sačine zapisnik o izvršenom inspekcijskom pregledu i izdavanju prekršajnog naloga. 

Navodi se da su pomenuti inspektori u postupku poreske kontrole utvrdili da postoje dokazi o imovini, obavezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje poreski obveznik ima na raspolaganju. 

Dalje se pojašnjava da su osumnjičeni Dragičević - Mitrović i Tubić  06. decembra od supruga oštećene, nakon završenog sastanka u kafe baru u Banjaluci primili 5.000 KM.

Glas Srpske

Tagovi: