Pandemija je pri kraju, maske, testiranje, mjere sve bi uskoro mogla biti prošlost

Pandemija je pri kraju, maske, testiranje, mjere sve bi uskoro mogla biti prošlost. Evo zašto

Pandemije nam je svima već "na vrh glave", no vrlo brzo bismo mogli dočekati kraj „novog normalnog“ života i vratiti se onom starom načinu. Barem tako piše BBC u svojoj velikoj analizi pandemije. Sve se više vjeruje da bi omikron mogao gurnuti UK u završnicu pandemije.

- Skoro smo stigli, sada je početak kraja, barem u UK -  rekao je profesor Julian Hiscox sa Sveučilišta u Liverpoolu.

- Mislim da će se život u 2022. godini skoro vratiti na vrijeme prije pandemije Ono što se mijenja je naš imunitet. Novi koronavirus se prvi put pojavio prije dvije godine u Wuhanu u Kini, bio je to potpuno novi virus koji naš imunološki sustav prije nije iskusio i nismo imali lijekove ili cjepiva koja bi nam pomogli.

Covid se eksplozivno proširio svijetom - ali taj požar ne može gorjeti visokim intenzitetom zauvijek. Postojale su dvije opcije - ili ćemo istrijebiti covid, kao što je to bio slučaj s ebolom u zapadnoj Africi, ili će se virus sam primiriti, ali ostati s nama dugoročno. Pridružio bi se roju endemskih bolesti – poput prehlade, HIV-a, ospica, malarije i tuberkuloze – koje su uvijek tu. "Endemičnost je upisana u ovaj virus - kaže dr. Elisabetta Groppelli, virologinja na St George's, Univerziteta u Londonu.

Epidemiolozi, koji proučavaju širenje bolesti, smatrali bi bolest endemskom kada su razine dosljedne i predvidljive. Profesorica Azra Ghani, epidemiologinja s Imperial Collegea u Londonu, kaže da je covid tu, ali da više ne moramo ograničavati svoje živote.

- Čini se da je dugo trebalo, ali prije samo godinu dana počeli smo cijepiti i već smo zbog toga užasno slobodniji.  Važno je zapamtiti da endemsko ne znači automatski i blago. "Imamo neke ogromne bolesti ubice koje smatramo endemskim - kaže profesor Ghani. Velike boginje bile su endemske već hiljadama godina i ubile su trećinu zaraženih ljudi. Malarija je endemska i uzrokuje oko 600.000 smrtnih slučajeva godišnje.No, već sada vidimo znakove da covid postaje manje smrtonosan, kako se naša tijela sve više "upoznaju" s  borbom protiv njega.

(BBC)

Tagovi: