Asim Aličković-Alić na lažima i obmanama profitirao na kostima nestalih Srba

Znam gdje su kosti vaših najmilijih! Vrijeme curi… Već je prošlo 25 godina. Biće spaljene, uništene ili dalje sklonjene gdje ih nikada nećete pronaći, ukoliko ne date novac. Pare uzimam samo za troškove hodanja i traganja po miniranim vrletima Ozrena i Vozuće, kao i svojih saradnika i DNK nalaze…

Uglavnom ovim riječima je budio lažnu nadu i dodatno u crno zavijao srpske porodice poginulih i nestalih Asim Aličković (56), bezdušni Tuzlak, kojem su stavljene lisice na ruke poslije gotovo trogodišnjeg rovarenja i varanja po Republici Srpskoj. Ovaj kako su ga već prozvali „grobar ljudskih duša“, koji se, kako saznaje naš portal, lažno predstavljao i kao Asim Alić, uhapšen je i predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

Osumnjičen je da je varao ionako ucvijeljene članove porodica tvrdeći da zna gdje se nalaze posmrtni ostaci njihovih nestalih.

Dragana Kerkez, potparolka Policijske uprave Doboj, kaže, za naš portal, da je Aličković od 10. jula do 5. novembra 2018. godine telefonom pozivao članove porodica nestalih boraca VRS, koji su nestali na lokalitetu nekadašnjeg Ozrensko-vozućkog ratišta.

- U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, lažno se predstavljao kao medicinski radnik koji ima informacije o mjestima na kojima se nalaze posmrtni ostaci nestali. Potom je lažno obećavao da će im te informacije otkriti ako mu se zauzvrat isplati odgovarajuća novčana naknada - navela je Kerkezova.

U policijskoj prijavi stoji da je osumnjičeni Tuzlak najmanje od jedne poredice nastalog borca uzeo novac.

- Pozivamo sve građane koje je A.A. kontaktirao da to prijave policiji - apeluju iz Policijske uprave Doboj.

Bezdušni Tuzlak čak tri godine harao i varao po Srpskoj

Međutim, kako saznaje naš portal, tek sada uhapšeni Aličković gotovo tri godine dosoljava na otvorene rane teškim gubitkom bolom skrhanih srpskih porodica, koje ni poslije dvije i po decenije ne znaju za sudbinu i grobove svojih najmilijih. Saznajemo, takođe, da je pozamašan broj onih koji su uzaludno dali novac.

Foto Ninko Đurić: Kosti srpskih mučenika na Ozrensko - vozućkom ratištu

- Bolje ikad nego nikad, ali gotvo je nevjerovatno da je taj prevarant tek sada završio iza rešetaka. Podučak je spisak koji su porodice poginulih i nestalih još ranije, u više navrata, prvile i na razne adrese dostavljale sa kojima je od njih Asim Aličković-Alić stupao u kontakte, budio im lažnu nadu, zamajavao ih i uzimao im novac. Apsurd je još veći ako se u obzir uzme činjenica da su o svemu već odavno bili upoznati SIPA, kao i policija i tužilaštva RS i BiH - navodi naš izvor.

Od sagovornika upućenih u ovaj slučaj, kao i prevarenih porodica, saznajemo da je Aličković uspio da ojadi desetine očajnih porodica za više hiljada maraka.

Izverziran i dobro obaviješten manipulant

- Riječ je izverziranom i dobro obaviještenom manipulantu. Pitanje je da li je samostalno djelovao. U nekim slučajevima prevarenima je alibi davao u tvrdnji da mu je saradnik sa terena otputovao u Njemačku. Odlično je upućen u spiskove nestalih Srba, ali i u ekshumacije iz pojedinačnih i masovnih grobnica na Ozrenu i Vozući. Sve to je je kod očajnih porodica kao zaslugu pripisivao sebi, pa je obećavao da će, za novac, riješiti i njihovu višedecenijsku moru. Za početak je tražio od 500 maraka pa nadalje, za navodno „hodanje po miniranim stratištima“, pa čak i za DNK. Interesantno je da nije riješio nijedan jedini slučaj - saznajemo od naših sagovornika.

Naš portal saznaje da se klupko i definitivno počelo odmotavati kada je, uz snimljeni telefonski razgovor u kome se jasno čuje kako manipuliše i traži novac, pa čak prijeti da će sam dalje skloniti posmrtne ostatke nestalih i da će, zato što mu ne daju novac za troškove, obavijestiti javnost i osramotiti porodice za „ totalnu nebrigu za svojima nestalim“. Pao je, između ostalog, kada je za jednog srpskog borca nestalog na bihaćkom ratištu ustvrdio da će, naravno za novac, otkriti mjesto njegove pogibije i tajnog ukopa na Vozući.

KOJIĆ: Apel porodicama da prijave prevaranta

Osim policije, apel da prijave prevaranta upućuje i Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

- To je osoba koja se gotovo tri godine igra sa sudbinom očajnih porodica i naplaćuje dezinformacije. Razumljivo je da to treba da bude predmet krivičnog gonjenja. I ranije sam apelovao da ga porodice prijave, kao najpozvanije do kojih je dolazio i iznuđivao novac, nudeći lažne dokaze o sudbini njihovih najmilijih. Rigorozna kazna koju treba da dobije taj bezdušni prevarant treba da bude primjer i upozorenje svima drugima koji to već pokušavaju ili imaju namjeru da na taj način uvrede i ponize porodice. Računajući da su one spremne sve da daju i žrtvuju kako bi pronašli kosti najmlijih. Pozivam sve te porodice da se jave u Republički centar kako bi taj bezdušnik dobio zasluženu kaznu i što duže ostao iza rešetaka - kaže za naš portal Kojić.

NINKO ĐURIĆ