Okupljeni Srbi čekaju da se povuku specijalci iz zgrade opštine (FOTO, VIDEO)

Stotinjak Srba okupljeno je u Zvečanu gdje čekaju da se iz zgrade opštine povuku pripadnici specijalne jedinice ROSU.

Pripadnici poljskog i američkog Kfora u kordonu obezbjeđuju plato ispred zgrade opštine, a prilaz nije dozvoljen ni novinarima.

Među okupljenim Srbima su predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić koji su potvrdili da su tokom jučerašnjeg dana vođeni pregovori sa predstavnicima Kfora, ali da dogovor nije postignut.

Istovremeno se u Zubinom Potoku okupilo nekoliko stotina mještana ispred zgrade opštine koju takođe obezbjeđuju jake snage Kfora.

Situacija je mirna i u Leposaviću, gdje više desetina mještana stoji ispred zgrade opštine koju obezbjeđuju američki pripadnici Kfora.

Iz policije privremenih institucija je saopšteno da se protesti u tri opštine na sjeveru Kosova i danas nastavljaju u blizini opštinskih objekata, a situaciju su ocijenili “krhkom, ali mirnom”.

Građanima je upućen poziv da ostanu mirni i da ne nasjedaju na pozive na nasilne proteste i provokacije bilo koje prirode.

Policija, kako navode, u skladu sa svojim dužnostima nastavlja sa angažovanjem u pružanju bezbjednosti i nesmetanom odvijanju protesta, kao i saradnjom/koordinacijom aktivnosti sa Kforom i i relevantnim institucijama.

Istovremeno, policijske jedinice preduzimaju sve istražne radnje vezane za jučerašnje slučajeve i razvoj događaja – dodaje se u saopštenju.

Jake snage Kfora razbile su juče skup građana koji su bili okupljeni ispred opštine Zvečan i mirno protestovali. Korišćeni su suzavac i šok-bombe.

 

 

srpskainfo.com

Tagovi: