Ograničava se muzika u ugostiteljskim objektima, zabranjena privatna okupljanja više od 10 ljudi

Do 16. novembra zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi u RS, što uključuje i svadbe i druga privatna okupljanja, rekao je ministar zdragvlja RS Alen Šeranić, nakon sjednice Kriznog štaba RS.

Šeranić je dodao je da se organičava i muzika u ugostiteljskim objektima.

Direktor Inspektorata RS Dragurtin Škrebić je naveo da su dodatne mjere neophpdne kako bi se spriejčilo širenje epidemije.

– Vlada je bila prinuđena da hitno izmjeni Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, te je od prošle sedmice moguće i zatvaranje ugostiteljskih objekata. Imali smo pojačane kontrole prošlog vikenda i 11 subjekata smo zatvorili na sedam dana – rekao je Škrebić.

On je dodao da novčane kazne nisu dale rezultate, jer su pojedini ugostitelji bili spremni da plate kaznu, akko bi radili u punim objektima.

– Cilj je da se epidemija ne širi, da ne bismo morali potpuno zatvoriti rad privrednih aktivnosti. Teško bismo preživjeli, ako ne budemo raditi – poručio je Škrebić.

On je dodao da je virus “doalzio u fabrike, ali se nije širio u fabrikama, ako se poštuju mjere”.

– Moramo imati u vidu i naše privredne i bolničke kapacitete. Dužni smo da zaštitimo zdravlje stanovnika, ali i da obezbjedimo plate. Nemojte zamjeriti ni inspekciji ni Vladi, što šreduzimamo, ovakve mjre, prinuđeni smo – kaže Škrebić i dodaje da je kazna, “poslejdnje sredstvo”, ali kazne ne treba da se boji onaj kos e pridržava preporuka i poštuje zakone.

 

Tagovi: