Održana konferencija o ulozi žena u borbi protiv nasilnog ekstremizma

U Centru za kulturu u Derventi održana je konferencija u okviru projekta “Ženski aktivizam u prevenciji nasilnog ekstremizma” koji Udruženje žena Derventa provodi s partnerskom organizacijom Udruženje žena “Đurđevak” iz Liješća, a finansijski je podržan od Agencije za ravnopravnost polova BiH u Programu FIGAP II.

U radu konferencije učestvovale su predstavnice ženskih nevladinih organizacija iz Tešnja, Doboja, Broda i Dervente, kao i predstavnici komisija za ravnopravnost polova, institucija koje se bave zaštitom žrtava nasilja, te predstavnici lokalne vlasti.

Na konferenciji su učestvovali predavači iz Sarajeva i Banje Luke, profesor dr Muhamed Smajić i Željka Mileusnić, predsjednica Mreže žena policajki Republike Srpske.

– Nakon uvodnih obraćanja organizatorica, koordinatorica projekta predstavila je rezultate provođenja projektnih aktivnosti, a učesnice su imale priliku da čuju predavanja na teme “Prevencija onlajn nasilja nad ženama i djevojkama” i “Uloga i učešće žena u prevenciji nasilnog ekstremizma”. Učesnice su se aktivno uključile u rad konferencije, prepoznale važnost uključivanja žena i djevojka u procese mira i sigurnosti i istakle da je veoma važno povećati svijest javnosti o važnosti učešća žena u očuvanju mira i sigurnosti. Važnost ovog projekta je jačanje ženskih nevladinih organizacija  koje dolaze iz različitih lokalnih zajednica da prenesu pozitivna iskustva sa konferencije, o značaju prevencije,  sprečavanju govora mržnje i nenasilnog rješavanje konflikata, saopšteno je iz Udruženja žena.

Jedan od zaključaka konferencije je da se što više ženskih organizacija, posebno iz malih sredina, uključe  u preventivni rad i angažuju u očuvanju mira i sigurnosti.

Derventa Cafe