Obilježena 28. godišnjica zločina u Sijekovcu

Danas se navršilo 28 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila u Sijekovcu kod Broda, koji su počinile regularne oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.

U Sijekovcu je počinjen stravičan zločin za koji, do danas, nisu procesuirani odgovorni. U nekoliko navrata 1992. godine ubijani su civili, uglavnom žene, djeca i starci. Za samo jedan čas, 26. marta 1992. godine ubijeno je 9 civila od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević (17), najstarija Vaso Zečević (77), a zapaljeno je ili uništeno 15 kuća.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić podsjetio je da su u Sijekovcu ubijeni nedužni civili na svojim ognjištima.

- Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju zbog virusa korona ovdje je najuže rukovodstvo opštine da oda počast žrtvama Sijekovca, gdje je počinjen prvi zločin na prostoru BiH. Naša je obaveza da njegujemo tradiciju i da se sjećamo nedužnih žrtava koje su stradale od onih koji su došli ovdje i izvršili strašan zločin - izjavio je Jovičić.

Prije polaganja vijenaca, u crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije služena je molitva uz ograničen broj prisutnih.

Prema odluci Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, a na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske, u vezi sa epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj, nije bilo organizovanog obilježavanja 28. godišnjice stradanja srpskih civila u Sijekovcu.

TV K3