Nikoli Morači vraćen telefon

Novinaru EuroBlica i Srpskainfo Nikoli Morači napokon je vraćen mobilni telefon koji mu je oduzet prije tri mjeseca po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka nakon što je odbio da otkrije podatke o svom povjerljivom izvoru informacija.

Moračin telefon bio je deponovan u Osnovnom sudu u Banjoj Luci gdje je po nalogu tužioca trebao biti upaljen, a potom detaljno pregledane poruke i pozivi koji su upućivani na taj broj telefona.

Međutim, to se na kraju nije desilo jer je telefon zaštićen numeričkim kodom, i istražioci nisu mogli da ga otvore.

Kada su iscrpili sve mogućnost više nije bilo razloga da se telefon drži u sudskom depozitu, pa je on jutros vraćen Morači.

Morača otkriva da je trpio određene pritiske da otkrije šifru telefona, ali zahvaljujući advokatu Aleksandru Jokiću, te pritiske su u startu neutralisali.

– Iako imam status osumnjičenog nisam dužan sarađivati sa istražnim organima. I dalje mi nije jasno šta su željeli postići oduzimanjem telefona, izuzev revolta. Još jednom se želim zahvaliti kolegama novinarima koji su mi pružili i pružaju nevjerovatnu podršku – poručio je Morača nakon što mu je vraćen telefon.

Banjolučki advokat Aleksandar Jokić istakao je za Srpskainfo da su danas uspjeli da bar malo isprave nepravdu koja je Morači učinjena, s obzirom na to da telefon nije trebalo ni da bude oduzet od novinara i da nije ni trebalo da dođe do toga da tužilaštvo traži od novinara da otkrije izvore za svoje tekstove.

– Uspjeli smo bar u ovom dijelu da koliko toliko ispravimo ovu nepravdu. Nadam se da će tužilaštvo ubuduće mnogo opreznije postupati kada bude tražilo od novinara da otkriju svoje izvore i kada budu oduzimali opremu kojom novinari obavljaju svoj posao – rekao je kratko Jokić.

Podsjećamo, prije tačno tri mjeseca dogodio se pravni presedan kada su policijski službenici zloupotrebljavajući svoja ovlaštenja, u cilju otkrivanja identiteta izvora koji je navodno učinio dostupnim podatke iz jednog krivičnog postupka, najprije pokušali da „iznude“ tu informaciju od novinara Morače, zahtijevajući od njega da otkrije podatke o svom povjerljivom izvoru informacija.

Nakon što je to odbio, osumnjičen je za izvršenje krivičnog djela Povreda tajnosti postupka iz člana 337. KZ RS. Po istom osnovu, saslušani su i osumnjičeni odgovorni urednik Siniša Trkulja i direktor razvoja i izvršni urednik za onlajn, Boris Lakić.

Morači je nakon toga oduzet mobilni telefon i deponovan u Osnovnom sudu Banjaluka. Brojni pravnici i medijska udruženja kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Evrope ocijenili su da je u ovom slučaju riječ o pritiscima na našu medijsku kuću i novinare, te su ponudili svoju stručnu pomoć u ovom slučaju.

srpskainfo.com

Tagovi: