Narodna skupština Srpske odbacila Rezoluciju PD PS BiH

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je večeras "Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta" koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Parlament Srpske usvojio je 20 Zaključaka koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni poslanici. 

Za usvajanje Zaključaka glasala su 52 poslanika od 53 prisutna, dok suzdržanih i protiv nije bilo.

Narodna skupština Republike Srpske obavezala je Vladu RS da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu RS nacrt Zakona o Danu sjećannja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

- Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, jedan je od zaključaka NSRS.

Takođe se navodi da je neprihvatljiva bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid. Narodna skupština podsjeća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat NDH.

- Konstatujemo da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba. Nepojmljiva je konstatacija da je u Drugom svjetskom ratu stradao značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina tada nije ni postojala, već samo NDH, a žrtve su bili Srbi, Јevreji, Romi i antifašisti.

Narodna skupština pozvala je sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada.

- Srpski narod je bio nosilac antifašističke borbe i kao takav je podnio najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regionu. Narodna skupština Republike Srpske ima dužnost da čuva sjećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje i sve predstavnike u institucijama Republike Srpske i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva ne može se primjenjivati u Republici Srpskoj.

Jasenovačka građa

Narodna skupština RS sinoć je odbacila "netačne konstrukcije i spekulacije vezane za dio dokumentacije iz Јacenovca".

- Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu značajan dio dokumentacije iz Jacenovca snimljen i na savremeni tehnički način obezbjeđen putem mikrofilmovanja i konzervacije. Narodna skupštine Republike Srpske formiće parlamentarnu delegaciju koja će posjetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uvjeriti se u stanje dijela Јacenovačke građe koja se tamo nalazi.

Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu Republike Srpske u savremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti.

Tagovi: