Muzičari na rubu egzistencije zbog korone

Muzičari u Republici Srpskoj kojima je onemogućen rad zbog pandemije virusa korona dobili su državnu pomoć samo za april i maj, a od tada su prepušteni sami sebi. Iako je Vlada RS najavljivala da će pomoći ovoj djelatnosti i narednih šest mjeseci, to se do danas nije desilo.

Već šest mjeseci izvođači su pokušali da dobiju odgovor od Vlade RS i Ministarstva prosvjete i kulture da li će im neko pomoći s obzirom da su i oni kao i drugi privrednici onemogućeni da rade, piše CAPITAL.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević na današnjoj sjednici ukazala je na tešku situaciju u kojoj se nalaze ova djelatnost.

„Više puta je bilo u javnosti rečeno da će biti donesena odluka i za ostalih šest mjeseci, do današnjeg dana to se nikad nije desilo. Tokom tog perioda Vladi i ministarstvu upućeno je više pisama, upita i zahtjeva za razgovor, ostali su svi do jednog bez odgovora. Ne mogu da vjerujem da ne možete da odvojite 15 minuta za razgovor i odgovor ovim ljudima“, rekla je Karadžić-Jovičević.

Kao primjer navela je preduzeće „Queen Estrada“, po kojem je Banjaluka bila poznata, prvenstveno organizovanjem Oskara popularnosti, gostovanjem Ruskog baleta, a koje će, kaže, propasti ukoliko im niko ne pomogne.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture naveli su da samo četiri muzičara ostvaruju pravo na pomoć od Vlade RS, te da su oni bili uvršteni tokom aprila i maja.

Ističu da su upoznati sa problemima sa kojima se izvođači suočavaju, te da će i oni biti uključeni u mjere koje budu donošene u narednom periodu.

„Što se tiče pomenute djelatnosti, gdje je između ostalog i Queen Estrada, Vlada je upoznata sa njihovom situacijom, te će u narednom periodu, mjerama koje bude preduzimala, svakako uvrstiti i izvođačku djelatnost u smislu mjera koje će se provoditi u suzbijanju posljedica pandemije virusa korona“, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.