Mogu li lak za nokte i zubna pasta sanirati oštećenje boje na vozilu

Kada je održavanje automobila tema jedno od češćih pitanja koje postavljamo je: možemo li to sami napraviti? Uštede su danas imperativ pa uz pomoć Googlea postajemo limari, električari i mehaničari.

Mnogi od nas spremno će krenuti popravljati manja oštećenja boje i laka na vozilima, ali u tome ćemo ponekad pogriješiti. Ponekad će manje probleme riješiti poliranje, a ponekad i neće. Mnogo je savjeta o rješenjima iz kućne radinosti, a za popravljanje boje i laka koriste se pasta za zube i lak za nokte. Ali treba li ih upotrebljavati, odnosno ima li od njih više štete nego koristi?

Pasta za zube sadrži sitne čestice koje se mogu koristiti za zatvaranje zahvaćenih područja boje - barem za manje ogrebotine. Njemački auto-klub ADAC ne savjetuje korištenje paste za zube na ogrebotinama automobila. Ako su čestice u pasti previše abrazivne, samo će dodatno oštetiti lak. Pasta će vrlo brzo biti isprana pa je to još jedan razlog zašto je ne koristiti. Pasta za zube je dobra za čišćenje prednjih svjetala ili naplataka, ali dalje od toga ne idite.

Lak za nokte takođe nije dobra ideja. Teško je pronaći pravu nijansu boje koja će biti u skladu s bojom vašeg vozila, a pri višim temperaturama ljeti lak će se raspasti.

Dakle, držite se provjerenih rješenja kao što su lak za automobile, kompleti za popravak te olovka za popravak, za veća oštećenja.

(Revijahak.hr)

Tagovi: