Mladen Matović prvi dobitnik priznanja „Povelja Spiridona Špire Bocarića“

Rotari klub "Banja Luka" uspostavio je priznanje "Povelja Spiridona Špire Bocarića" u znak sjećanja na život i djelo Špire Bocarića, jednog od najistaknutijih građana Banje Luke svog vremena, slikara, etnologa, pokretača filmske produkcije u gradu, te osnivača i direktora Muzeja Vrbaske banovine (1930.-1941. godine), kasnije Narodnog muzeja, a danas Muzeja Republike Srpske.

Špiro Bocarić jedan je od osnivača Rotari kluba "Banja Luka" (1934.godine) i njegov predsjednik u trenutku zabrane rada 1941. godine. Rođen je u Budvi 1876. godine, akademiju lijepih umjetnosti završio je u Veneciji, od 1914. godine je živio i radio u Banjaluci, a ubijen je i bačen u Šaranovu jamu (logor Jadovno) kod Gospića 19. jula 1941. godine od strane ustaša.

Priznanje će se dodjeljivati svake godine istaknutim pojedncima za ostvaren izuzetan doprinos u oblastima nauke, umjetnosti i kulture.

Na svečanosti održanoj u srijedu, 24. maja 2023. godine u Rotari klubu „Banja Luka“ prof. dr Milan Mataruga, predsjednik Kluba svečano je uručio Povelju Mladenu Matoviću – prvom dobitniku ovog priznanja.

 

Tagovi: