Milijarde nestale, uhapšen bivši izvršni direktor moćne kompanije!

Markus Braun je u petak napustio njemačku "fintech" firmu "Wirecard" koju je pogodio veliki skandal. On je to uradio nakon skoro 20 godina vođenja firme na poziciji generalnog direktora kompanije. Njegov odlazak uslijedio je nakon šokantnog otkrivanja da je kompaniji nestalo 2,1 milijardi dolara, a revizori nisu mogli da pronađu novac.

Markus Braun, sada bivši izvršni direktor kompanije "Wirecard", uhapšen je uslijed istrage o nestalim sredstvima kompanije, potvrđuje tužilaštvo u Minhenu. Tužioci su rekli da se Braun javio u ponedjeljak uveče i da će se sutradan pojaviti pred sudijom koji će odlučiti hoće li ostati u pritvoru.

Biznismen je u petak podnio ostavku pošto je pokrenuta istraga za izgubljenim novcem - 2,1 milijardi dolara, ili četvrtina ukupnog bilansa Wirecarda, a kompanija je dobila smrtonosni udarac na Filipinima. Centralna banka zemlje saopštila je da izgleda da nikakav novac nije ušao u njen finansijski sistem, a revizori "Ernst & Young" odbili su da odobre "Wirecard-ove" račune za 2019. godinu.

Braun je, prije ostavke, sugerisao da je firma za plaćanje možda bila žrtva prevare, ali tužioci sumnjaju da je Braun prenaglašavao bilans i prihode kompanije da bi namamio investitore i kupce.

Kompanija je saopštila da nestala novčana sredstva vjerovatno nikada nisu ni postojala i povukla je svoje finansijske rezultate za 2019. godinu i izvještaj o zaradi u prvom kvartalu 2020. godine. Skandal koji je u toku obrisao je 85 odsto cijena akcija "Wirecarda", odnosno 12,5 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

"Wirecard", koji obrađuje plaćanja za kompanije uključujući Visa i Mastercard, smatran je za jednu od najperspektivnijih evropskih "fintech" firmi, ali njegov imidž je prvi put poljuljan izvještajem iz 2019. godine da je koristio falsifikovane i zaostale ugovore za nekoliko sumnjivih transakcija. Njemačka kompanija je tada demantovala optužbe, ali njene akcije su se srozale, prenosi Sputnik International.